Woonlasten info scoort goed bij woningzoekenden

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het tonen van energiekosten bij huizen op klikvoorwonen.nl is volgens woningzoekenden een succes! Dit blijkt uit de enquêteresultaten. Sinds mei zijn de huizen van Woonstichting Etten-Leur (WEL) op de website voorzien van woonlastenindicatie (huurprijs + energiekosten). Nu de testperiode voorbij is, maakte WEL de balans op.

Volgens de woningzoekenden biedt de informatie meerwaarde, omdat ze meteen een beeld krijgen van de maandelijkse kosten. De enquête leverde kwalificaties als ‘snel’, ‘handig’ en ‘doorslaggevend’ op. Vanwege de succesvolle test, volgen de andere corporaties binnen klikvoorwonen.nl vanaf januari.

Lage huur lijkt goedkoper
Elise heeft bij haar zoektocht naar de woonlasten op Klik voor Wonen gekeken. Zij vertelt: “Logisch dat mensen meer reageren op een huis met een lagere huurprijs. Maar nu je ook de energiekosten ziet, ga je anders denken. Het loont ook zeker om een duurdere, maar goed geïsoleerde woning te huren. Soms is een nieuwere woning wel duurder, maar kom je met energiekosten erbij per saldo op hetzelfde bedrag als bij een huis met lagere huur. En misschien ben je zelfs wel goedkoper uit.”

Gericht kiezen
Ook Carla zocht een huis in Etten-Leur en gebruikte de woonlasten bij haar zoektocht. Zij ziet nog een extra voordeel: “Normaal maak je een afspraak om dit soort dingen over een woning te weten te komen. Maar nu kan ik deze informatie al zien voordat ik op het huis reageer! Op deze manier kun je gerichter zoeken en maak je geen onbezonnen keuze.”

Woonlasten beïnvloeden reactie
De afgelopen tijd heeft WEL zo’n 1600 woningzoekenden digitaal gevraagd naar hun ervaring met deze informatie. Ruim 200 mensen vulden de enquête in. Bijna driekwart van hen (73 procent) heeft de woonlasteninformatie in de testperiode ook gezien of gelezen.
Door persoonlijke gegevens in te vullen, is het mogelijk de energiekosten per individuele situatie te berekenen. 46 procent doet dit liever niet, vanwege privacy overwegingen. Rob van Son, directeur Wonen bij WEL begrijpt de beslissing, maar vindt het wel jammer: “Natuurlijk mag iedereen zelf die keuze maken. Doe je het niet, dan mis je wel informatie die specifiek voor jouw situatie geldt. Gelukkig geven de algemene energiekosten ook een goede richtlijn. Maar nog belangrijker, de getoonde informatie blijkt voor nagenoeg iedereen duidelijk. En dat is goed nieuws, want maar liefst 67 procent houdt bij het reageren op een woning rekening met de woonlasten.”

Uitbreiding naar alle woningen
De resultaten geven een mooie score aan het tonen van woonlasten. In het onderzoek is ook naar tips gevraagd. Rob van Son: “De deelnemers geven vooral aan dat het prettig is als alle huizen bij Klik voor Wonen met woonlasten te zien zijn. Zo is het volledige woningaanbod natuurlijk goed te vergelijken. Daar zijn we meteen mee aan de slag gegaan. Vanaf 1 januari 2014 volgen de andere deelnemende corporaties van Klik voor Wonen ook. Bernardus Wonen, Brabantse Waard, Laurentius, AlleeWonen en WonenBreburg treffen nu hun voorbereidingen.”

Bron: Woonstichting Etten-Leur