Woonstad Rotterdam berekent vooraf de effecten van grote wijkinvesteringen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woonstad Rotterdam berekent vanaf 1 januari 2014 het maatschappelijk effect van grote investeringen, die zij van plan is te doen in wijken. Met een speciaal ontwikkeld innovatief model wordt ook de niet-financiële opbrengst van de wijkaanpak geraamd en meegewogen in de besluitvorming. Woonstad Rotterdam is de eerste woningcorporatie die dit op deze manier doet.

Samen met adviesbureau Twynstra Gudde ontwikkelde Woonstad Rotterdam het ‘Afwegingskader Maatschappelijk Rendement’, waarmee vooraf de maatschappelijke opbrengst voor wijken en bewoners kan worden bepaald van grote investeringsprojecten. Dit beantwoordt aan de toenemende publieke en politieke vraag om meer transparantie in de corporatiesector. Het model laat de effecten zien van investeringen in een wijk, en kwantificeert deze vervolgens in euro’s. Dit gebeurt op wetenschappelijke grondslag.

Transparant en onderbouwd
Volgens Maria Molenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur, is dat een aanwinst op meerdere niveaus. “In de eerste plaats verscherpt het de interne besluitvorming. Daarnaast kunnen we beter uitleggen aan onze omgeving waarom we investeren in bepaalde projecten en wijken. Ten slotte helpt het ons bij een voortdurend verbeterproces. Woonstad Rotterdam investeert jaarlijks vele miljoenen in nieuwbouw, renovatie en onderhoud, in bijna 40 Rotterdamse wijken. Met dit instrument krijgen we nog beter zicht op de effecten van onze investeringen.”

Voorbeeldig onderzoek
Het ramen van maatschappelijke effecten is populair. In de corporatiesector worden berekeningen vaak achteraf gedaan met ‘Maatschappelijke Kosten Baten Analyses’ (MKBA’s). Dit zijn wetenschappelijke onderzoeken naar de kosten en opbrengsten van langjarige investeringen in wijken. Ook hier geeft Woonstad Rotterdam de toon aan: de MKBA naar tien jaar wijkaanpak in Spangen is onlangs benoemd als ‘voorbeeldonderzoek’ door de Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Raming vooraf
Het nieuwe rekenmodel van Woonstad Rotterdam bepaalt de effecten echter vooraf. Volgens bestuursvoorzitter Molenaar wordt hiermee de meerwaarde aangetoond van de wijkaanpak van Woonstad Rotterdam. “Wij realiseren wijken met goede en betaalbare woningen en tevreden bewoners. Daarom willen wij kunnen laten zien wat onze inspanningen opleveren voor de leefbaarheid in een wijk. Weliswaar waarderen de gemeente Rotterdam en deelgemeenten onze inspanningen, maar steeds vaker moeten we specifieker kunnen aantonen hoe effectief die inspanningen zijn, en precies hoeveel en welke waarde ze toevoegen. Om dat transparant te maken en te onderbouwen hebben we dit rekenmodel ontwikkeld. We willen in harde euro’s, vooraf, de maatschappelijke meerwaarde kunnen aantonen van onze investeringen.”

Maatschappelijke effecten in kaart
In het rekenmodel worden naast de kosten ook de maatschappelijke baten van allerlei wijkinterventies geraamd. Van 35 verschillende type interventies, van fysiek tot sociaal, kunnen de maatschappelijke baten in kaart gebracht worden.. Of het nu gaat om een sloop nieuwbouw project, een renovatie, installatie van een huismeester of het aanpakken van woonfraude. De maatschappelijke effecten in termen van bijvoorbeeld woonlasten, wijkeconomie en leefbaarheid in de wijk worden in het model allemaal in euro’s uitgedrukt. Ook algemeen maatschappelijke effecten zoals CO2 reducties als gevolg van energiebesparende maatregelen worden meegenomen.

Bron: Woonstad Rotterdam