Woonstichting de Marken zet ‘virtuele Anne’ in bij zorgvastgoed Stg. Parabool

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Om huurders met een fysieke of mentale beperking door ziekte of ouderdom langer thuis te laten wonen, is hulp nodig. Fysieke hulp in de vorm van het smeren van boterhammen of hulp bij het aankleden en douchen. Maar daarnaast blijven er veel uren over dat de huurder op zichzelf is aangewezen. Domotica kan daarbij uitkomst bieden. Woonstichting de Marken presenteerde woensdag 22 november ‘Anne’, een virtuele assistent voor de bewoner die speciaal ontwikkeld is om mensen met een zorgvraag te helpen.

Domotica – het gebruikmaken van elektronica om processen in een huis te automatiseren – speelt al enkele jaren een rol in de woningen van De Marken. Zo werden lichtschakelaars geplaatst bij de voordeur en het bed waarmee de verlichting in een woning in één keer uit of aan kan worden gezet, kon via videobewaking op de iPhone contact worden gehouden met kinderen en werden gordijnen automatisch open en dicht gedaan.

Anne
In samenwerking met thuiszorginstelling Stg de Parabool heeft Woonstichting de Marken sinds deze week vijftig ‘Anne’s’ in gebruik. De zorginstelling huurt de woningen van de corporatie en gebruikt de virtuele assistent door bewoners hun zelfstandigheid en regie op eigen leven te laten behouden.

Anne ziet eruit als een realistische avatar met gezichtsuitdrukkingen. Ze spreekt, luistert, praat terug, pikt commando’s op en voert deze uit. Kennis en uitleg van computers of apparatuur is voor de gebruiker niet nodig, evenmin leesvaardigheid. Anne wordt volledig met de stem bediend.

Kwaliteit van leven
De virtuele assistent helpt eenzaamheid en depressies te bestrijden, ondervoeding en uitdroging tegen te gaan, mantelzorgers te ontlasten, therapietrouw medicatie te realiseren en sneller in te grijpen bij (val)incidenten zodat gevolgen kunnen worden beperkt. Daardoor wordt de kwaliteit van leven van de huurder groter.

Op woensdag 22 november werd door Wethouder Jan Jaap Kolkman uit Schalkhaar een virtuele Anne overhandig aan een van de cliënten van Stg de Parabool. In totaal worden vijftig ‘Anne’s’ afgenomen om de bewoners en hun verzorgers te ondersteunen.

Bron: Woonstichting de Marken en CorporatieGids.nl