Aareon: E-mails en bijlagen beveiligen om datalekken te voorkomen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Met de intrede van de AVG eind mei kunnen corporaties het gevoel hebben het gevaar van datalekken volledig afgedekt te hebben. Maar zijn de risico’s inmiddels verdwenen of zijn extra beveiligingstappen wenselijk? Softwareleverancier Aareon sloot begin deze maand een samenwerkingsovereenkomst met AttachingIT voor het veilig versturen van e-mails. Een gesprek met productmanager Arie van der Deijl over het beveiligen van digitale correspondentie.

Met de livegang van de AVG moeten corporaties voldoen aan een aantal eisen om datalekken te voorkomen, maar de risico’s die e-mails met zich meebrengen worden daarbij vaak nog over het hoofd gezien, legt Arie uit. “Men is zich vaak niet bewust hoeveel kritische data een e-mail of bijlage kan bevatten. Daarnaast is het niet eenvoudig om tijdig te ontdekken of een e-mail onderschept is. Het is daarom lastig om aan te geven of met de intrede van de AVG de juiste veiligheidsstandaard is behaald. Organisaties moeten zich bewust zijn van alle risico’s en daarop maatregelen nemen. Het goed beveiligen van e-mail is één van deze maatregelen.”

Beter beveiligen
Vooral het beter beveiligen van bijlagen is voor Aareon een belangrijk punt. “Even een e-mail versturen is voor velen zo eenvoudig dat het gebruik ervan gewoonweg niet te beperken is,” legt Arie uit. “Zonder beveiliging wordt een e-mail via een standaard e-mailkanaal verstuurd. Omdat alle data slechts via dit ene kanaal worden verzonden, is het eenvoudig te onderscheppen door onbevoegden. Een mogelijk datalek is daarmee best wel dichtbij gekomen. Als er bijvoorbeeld een e-mail naar een huurder wordt gestuurd met daarin een bijlage waarin gevoelige gegevens zijn opgenomen, zoals een huurcontract of een rekeningcourantoverzicht, en deze wordt onderschept, dan is een datalek al een feit. En omdat het erg lastig is om dit te ontdekken, kan het probleem dan alleen maar groter worden.”

Verhogen beveiligingsniveau
Begin juli heeft Aareon daarom een samenwerkingsovereenkomst gesloten met AttachingIT. “Wij willen onze klanten een ‘optimaal en volledig productportfolio’ aanbieden. Veilig Mailen is daar een mooie aanvulling op,” legt Arie uit. “Door de integratie met de nieuwe correspondentie functionaliteit van Tobias AX en andere toepassingen van Aareon wordt het beveiligingsniveau van een corporatie verhoogd. Wij maken zelf al enige jaren gebruik van AttachingIT en zijn daarom overtuigd van de meerwaarde die het kan bieden voor organisaties.”

Veilig mailen
Door de samenwerking is AttachingIT kennispartner geworden van Aareon. Arie: “Zij leveren dus de beveiliging en Aareon biedt het aan haar klanten aan en levert de integratie. Aareon zal ook het eerste aanspreekpunt zijn voor haar klanten voor deze toepassing met op de achtergrond AttachingIT als tweede lijn.”

“Wanneer corporaties gebruikmaken van Veilig Mailen hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun e-mails en bijlagen die vanuit Outlook worden verstuurd. Het kan zo worden ingesteld dat alle bijlagen automatisch worden beveiligd, dus controle hierop is dan niet meer noodzakelijk. Voor de corporaties is het bovendien mogelijk om de e-mails met bijlagen die uit Tobias AX verstuurd worden ook direct en zonder extra handeling te beveiligen.”

Geen ‘extra’ beveiliging 
Afsluitend noemt Arie het gebruik van Veilig Mailen geen ‘extra beveiliging’ voor corporaties. “Zonder AttachingIT verstuur je e-mails en bijlagen namelijk zonder beveiliging. Het gebruik hiervan zorgt voor een complete bescherming. En niet alleen voor de AVG, maar ook voor het versturen van gevoelige documenten, zoals rapporten waarvan de inhoud niet voor derden beschikbaar moet komen.”

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia – 25 juli 2018