Aareon over de Sonar-suite

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

We willen het allemaal, misschien om verschillende redenen, maar iedereen wil kennis hebben van zaken die in eerste instantie niet zichtbaar zijn.

Daar zijn in de loop van de tijd verschillende uitvindingen voor gedaan zoals de eerste sterrenkijker, röntgenfoto’s en metaaldetectoren. Sonar is ook een uitvinding in die categorie: de mogelijkheid om te ontdekken wat er zich onder water afspeelt. Of dat nu een school vissen, de diepte van de zee of een vijandelijke onderzeeër, het wordt zichtbaar met Sonar (sound navigation and ranging).

In het werken met data is ook altijd behoefte aan het verkrijgen van inzicht in zaken die in eerste instantie niet duidelijk zijn. Waarom is er ineens een afwijkende waarde bij een bepaalde KPI? Of waarom geven rapportages niet de situatie weer zoals deze werd verwacht? Daar kunnen veel redenen voor zijn, maar hoe krijgen we die in beeld?

Aareon ontwikkelt momenteel een nieuwe lijn voor business intelligence: Sonar. Sonar is gebaseerd op Microsoft Power BI en stelt u in staat om analyses op data te doen op een manier die we tot nu toe nog niet gezien hebben.

Inzicht in een oogopslag
Door het werken met dashboards is er in één oogopslag inzicht hoe de organisatie er voor staat. En dankzij de mogelijkheden om meteen door te zoomen op de onderliggende details, kunnen ook direct analyses worden uitgevoerd.

Q&A: vraag en antwoord
Soms krijgt u het snelst een antwoord uit uw gegevens wanneer u een vraag stelt in natuurlijke taal. Bijvoorbeeld: „Wat was de totale huurachterstand het afgelopen jaar?“ Gebruik Q&A om aan de hand van intuïtieve, natuurlijke taal uw gegevens te verkennen en antwoorden te krijgen in de vorm van diagrammen en grafieken. Q&A verschilt van een zoekmachine. Q&A retourneert alleen resultaten over de gegevens in Power BI.

Data uit verschillende systemen
Sonar werkt uiteraard i.c.m. de gegevens uit Tobias AX, maar kan daarnaast ook data uit andere bronsystemen gebruiken en met elkaar combineren. Hierbij kunt u denken aan openbare bronnen zoals van het CBS, het kadaster en de BAG, maar ook data uit eigen systemen van andere leveranciers.

Trends en prognoses
Sonar geeft niet alleen inzicht in de actuele stand van zaken, maar kan ook trends aantonen. Daarmee heeft u beter inzicht waarom bepaalde ontwikkelingen plaatsvinden. Op basis van de actuele situatie en de trends worden er ook prognoses uitgevoerd en inzichtelijk gemaakt.

Tijdsbesparing
Data worden automatisch verzameld en bewerkt, handmatige verwerking is niet nodig. Bovendien kunnen de data automatisch worden ververst. Dus u beschikt altijd over de juiste informatie op de juiste tijd.

Verschillende niveaus
Op verschillende niveaus kan inzichtelijk gemaakt worden hoe de huidige stand van zaken is ten opzichte van de organisatiedoelstellingen, hoe deze zich heeft ontwikkeld en wat de prognose richting de toekomst is.

Sonar Vastgoed: inzichten die u niet wilt missen
Vastgoedsturing is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering binnen corporaties. Het draait hierbij om het integraal sturen op alle activiteiten die nodig zijn voor het beheren van een vastgoedportfolio. Vastgoedsturing vergt dan ook een juist, volledig en up-to-date inzicht. En juist het inzichtelijk maken van gegevens is vaak arbeidsintensief en moet meerdere malen per jaar worden uitgevoerd.

Sonar Vastgoed is de oplossing van Aareon om het inzicht in alles rondom uw vastgoed in beeld te krijgen en te houden. Door de inzet van Sonar Vastgoed bent u in staat om daadwerkelijk te sturen op deze informatie. Niet afwachten, maar richting geven.

De Sonar-suite
Naast Sonar Vastgoed kunt u ook gebruik maken van:

  • Sonar Corporatiedashboard: het dashboard met onderliggende rapportages
  • Sonar Datakwaliteit: de toepassing om inzicht te krijgen in de datakwaliteit van uw gegevens

Bron: Aareon | Foto: Aareon