Aeroscan: Woninginspecties met drones zijn gegroeid van innovatie naar een inspectiestandaard

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Waar het gebruik van drones een aantal jaar geleden nog een innovatieve tool leek voor de corporatiesector, wordt het gebruik inmiddels steeds meer een standaard. Aeroscan ondersteunt verschillende corporaties bij het uitvoeren van inspecties met drones en vertelt op CorporatiePlein meer over de rol hiervan in het onderhoudsproces. Directeur Stefan Quak legt voorafgaand aan de beurs alvast wat meer uit en vertelt wat bezoekers van de vakbeurs op hun stand kunnen verwachten.

Wat staat centraal op jullie stand op CorporatiePlein 2023?
Dat inspecteren met drones
bij Aeroscan verder ontwikkeld is dan de meeste weten, vooral in het afgelopen jaar. Voor meerdere corporaties laten wij drones structureel ‘werken’ om hun vastgoedinspecties uit te voeren. Groot voordeel daarvan is dat de betrouwbaarheid van de maatvoering en inspectie hoger is, en dat je als eigenaar volledig inzicht hebt in de onderbouwing van iedere inspectie. Uniek is de software die we hebben ontwikkeld, met een volledige beschikbaarheid over een 3D model waarin de elementen conform de NL-SFB worden vastgelegd en de inspectie foto's waarin volgens de NEN2767 de gebreken worden vastgelegd. Tot een jaar geleden was dit nog bewerkelijk, maar met de hulp van diverse inspecteurs werkt het nu goed. Zelfs het opstellen van de MJOP is mogelijk, net als het koppelen met Vastware en O-prognose. Maandelijks scannen wij zo’n 1.500 woningen en hebben een landelijke dekking, met vestigingen in Amsterdam, Almere, Arnhem, Eindhoven en Leeuwarden.

Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
Alles wat bezoekers willen weten over drones, inspecteren met drones en hoe zich dat vertaalt naar maatvoering, inspectie en MJOP’s. Corporaties kunnen zelf vliegen, hun contractpartners kunnen vliegen en ook hun eigen inspectiebureaus kunnen vliegen en de inspecties uit blijven voeren.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
Betrouwbaarheid en transparantie in de resultaten van de inspecties. Daar zijn zowel de corporatie als de contractpartner mee geholpen en bespaart hen meerdere ritjes naar locatie. Ook de daken en achtergevels zijn net zo goed inzichtelijk als de voorgevel. De unieke situatie die we met Aespect bieden werkt al zo goed, dat we momenteel
dus 1.500 woningen per maand inspecteren. Corporaties plukken direct vruchten van hun gemaakte investering, en dat terwijl er nieuwe ontwikkelingen aankomen die verdere kosten gaan besparen. Laat je verrassen en zie wat corporaties als Woningbelang, ProWonen en WoonFriesland al op grote schaal doen.

Aeroscan is op CorporatiePlein te vinden op stand 35.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Aeroscan