Andersom over meer grip op vastgoed

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vastgoedsturing neemt een steeds belangrijkere positie in, niet alleen op strategisch maar ook op tactisch niveau bij corporaties. Dit is een logisch gevolg van de professionaliseringsslag van corporaties. Het proces van vastgoedsturing kan eenvoudig omschreven worden als een integraal proces dat nu en in de toekomst bepaalt wat je met je vastgoed in combinatie met de maatschappelijk context doet. Daarbij hoort ook de vraag wie welke rol daarin heeft en waar verantwoordelijkheid is belegd.

Het proces van vastgoedsturing werkt enerzijds vanuit het portfolioplan vertaald naar de regio of wijk, en wordt vervolgens vertaald naar maatregelen in complexplannen als kader voor de uitvoering. Aan de andere kant blijkt juist bij de uitvoering of er sprake is van herijking van de maatregelen in complexplannen, en of doelstellingen uit het portfolioplan gehaald worden. Het proces werkt dus zowel top down, als bottom-up, met assetmanagement ‘in the middle’ als verbindingsstuk op tactisch niveau.

Juist bij dat verbindingsstuk komt Andersom vaak in beeld; Andersom begeleidt corporaties in selectietrajecten van een systeem dat vastgoedsturing ondersteunt. We zien vaak dat de betrokken organisatieonderdelen bij corporaties min of meer hun eigen ICT-syste(e)m(en) of Excel-methoden hanteren. Niet echt wenselijk, want het levert veel afstemmingsvraagstukken en (onnodige) complexiteit op.

Daarnaast komen we vaak de angst tegen voor gebrek aan volledige en correcte data over het bezit, en de beschikking over multidisciplinaire gegevensverzamelingen. Terwijl de kaders bij vastgoedsturing niet alleen bepaald worden door financieel rendement maar ook door doelstellingen die voortkomen uit de maatschappelijk missie. Dus niet alleen: ‘wat heb ik?’ maar ook ‘hoe draagt datgene en de maatregelen bij aan de doelstellingen?’ Het is een complex vraagstuk dat vraagt om betrouwbare analyses en scenario’s. Het belang van goed assetmanagement wordt hiermee steeds groter: en daarbij is een vastgoedsturingssysteem een belangrijke tool om meer grip op het vastgoed te krijgen.

Voor het slagen van een selectietraject zijn er twee belangrijke succesfactoren. Ten eerste is het van belang in het selectietraject met elkaar de juiste keuze voor één vastgoedsturingssysteem te maken. Een systeem dat aansluit bij de behoefte van de corporatie en zo mogelijk de gehele procescyclus van vastgoedsturing ondersteunt. Hierbij zal aansluiting moeten zijn op zowel de vastgoeddoelstellingen als op financiële doelstellingen. Ten tweede moet het creëren van draagvlak voor het geselecteerde systeem, dat start met het onderkennen van nut en noodzaak, niet onderschat worden.

Andersom hanteert een pragmatische aanpak bij een selectietraject, dat zich vertaalt in een overzichtelijke doorlooptijd en voldoende draagvlak. De aanpak richt zich dan ook op twee fases. Een fase zoals wij dat noemen van initiëren, verbinden en mobiliseren, gevolgd door de fase van samen kiezen. Kortom zowel een technische als een sociale kant.

Bron: Andersom

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Andersom de CorporatieGids 2017 te bekijken