Andre van Delft (DEMO consultants): Efficiënter en nauwkeuriger samenwerken met ketenpartners via 3D-modellen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Als woningcorporatie wil je een goed beeld van de actuele staat van je bezit. Een nieuwe manier om je organisatie continu dat inzicht te geven, is het gebruik van virtuele 3D-modellering. Wat houdt dit precies in, hoe ga je hiermee aan de slag en wat levert het de organisatie op? CorporatieGids.nl sprak erover met Andre van Delft, directeur van DEMO Consultants.

3D-modellering creëert realistische, digitale representaties van gebouwen die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, begint Andre het gesprek: “Deze modellen worden opgezet door middel van 3D-scans, waarbij een gebouw wordt gescand met een scanner die in staat is de kleinste details vast te leggen. Foto’s worden vervolgens omgezet in een virtueel 3D-model dat een exacte digitale weergave is van het fysieke gebouw. Hiermee kunnen corporaties bijvoorbeeld snel en eenvoudig objecten lokaliseren, metingen uitvoeren bij bijvoorbeeld een marktwaarde berekening of een onderhoudsmoment scherper inplannen omdat er meer inzicht is in de woning.”

Nieuwe manier van samenwerken
DEMO Consultants is betrokken geweest bij verschillende onderzoeksprojecten die gebruikmaken van virtuele 3D-modellen. “Een voorbeeld van zo’n project is INPERSO dat zich richt op het verbeteren van de prestaties en renovatie van onder andere historische gebouwen,” legt Andre uit. “3D-scans kunnen hier worden gebruikt om simulaties te maken die voorspellen hoe gebouwen onder verschillende omstandigheden zullen presteren, waardoor ingenieurs en ontwerpers betere oplossingen kunnen bedenken om hun prestaties te verbeteren. Zo kan er gedacht worden aan betere energieprestaties, akoestiek of brandveiligheid. Tijdens renovaties bieden deze modellen een nieuwe manier van samenwerken met ketenpartners. Denk aan een gedeelde basis voor het plannen en ontwerpen van renovatiewerkzaamheden of het creëren van een as-is-record dat eigenaren en beheerders helpt betere beslissingen te nemen met betrekking tot eventuele interventies.”

3D-modellen en BIM
“Om de modellen te kunnen weergeven, kunnen woningcorporaties gebruikmaken van onze RE Suite,” gaat Andre verder. “Vastgoedontwikkeling, beheer, - en portefeuillebeheer, onderhoud, financiële exploitatie, energie en veiligheid zijn thema’s waar het corporaties mee kan ondersteunen. En denk ook aan mogelijkheden voor circulair bouwen. Door de integratie met 3D-modellen kunnen ontwerpers en ingenieurs digitale modellen van gebouwen maken die niet alleen informatie bevatten over de fysieke afmetingen en lay-out van het gebouw, maar ook over materialen, systemen en prestatiekenmerken. De software is ideaal voor BIM-gebaseerde processen omdat het een snellere, efficiëntere en nauwkeurigere manier biedt om gebouwen te modelleren in vergelijking met traditionele 2D-tekeningen.”

“Om de kwaliteit én de efficiëntie van onderhoudsactiviteiten te verbeteren, leveren wij ook RE Maintenance. Deze software is ontworpen om data en informatie te analyseren en om te zetten tot onderhoudsplannen. Naast onderhoud kan de software ook objectstrategieën en gebruikspatronen verwerken, waardoor de implementatie van strategische vastgoedbeslissingen makkelijker wordt gemaakt. Door hierbij de koppeling te maken naar 3D-modellen, kunnen onderhoudsacties worden toegekend aan de virtuele evenbeelden. Niet alleen op object-, maar ook op elementniveau kunnen notities of volledige documenten aan de modellen worden toegevoegd waardoor alle informatie die nodig is op één plek wordt bewaard.”

Efficiënte en nauwkeurigheid
Virtuele 3D-modellering is een essentieel hulpmiddel geworden voor de bouw- en corporatiesector, sluit Andre af: “Het gebruik hiervan helpt het ontwerp, constructie én beheer van gebouwen te verbeteren, waardoor de efficiënte en nauwkeurigheid tijdens het hele proces toeneemt. Dat helpt corporaties niet alleen de kosten te verlagen, maar ook om onderhoud efficiënt en in één keer goed uit te voeren wat resulteert in tevreden huurders.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: DEMO consultants