Ben jij klaar voor de nieuwe toegankelijkheidswet? Zo help je ál je huurders vooruit

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Deze wet verplicht bedrijven en organisaties om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Voor woningcorporaties betekent dit dat hun websites en digitale communicatie moeten voldoen aan specifieke toegankelijkheidsnormen.

Waarom is dit belangrijk voor woningcorporaties?
Woningcorporaties hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om alle huurders, ongeacht hun achtergrond of beperking, te bedienen. Een toegankelijke website zorgt ervoor dat informatie over huisvesting, onderhoud en huurdersrechten voor iedereen begrijpelijk en bruikbaar is. Dit bevordert niet alleen de inclusie, maar versterkt ook het vertrouwen en de tevredenheid onder huurders.

In Nederland leven naar schatting 5,5 miljoen mensen met een beperking. Deze cijfers onderstrepen het belang van digitale toegankelijkheid; een aanzienlijk deel van de bevolking is gebaat bij websites die rekening houden met diverse behoeften.
Bron: AFM – Toegankelijkheid EAA

Samenwerking voor betere toegankelijkheid
Om digitale toegankelijkheid te realiseren, is het essentieel om samen te werken met gespecialiseerde partners. Tolkie en ReadSpeaker zijn twee toonaangevende bedrijven die hierin ondersteuning bieden.

Tolkie richt zich op het vereenvoudigen van teksten, zodat deze beter te begrijpen zijn voor laaggeletterden. Wat Tolkie bijzonder maakt: het platform is bedacht en ontwikkeld samen met mensen die zelf laaggeletterd zijn. Door intensief te testen met de doelgroep, sluit de oplossing naadloos aan op hun behoeften. Het is de missie van Tolkie om belangrijke informatie begrijpelijk te maken voor iedereen. De leeshulp kan teksten voorlezen, moeilijke woorden uitleggen en samenvattingen geven op een lager taalniveau. Zo wordt complexe informatie toegankelijker voor een brede doelgroep.

ReadSpeaker biedt een uitgebreide voorleesknop voor websites en andere digitale omgevingen, waarmee geschreven content wordt omgezet in gesproken woord. Hiermee maak je je digitale content toegankelijker voor een breder publiek. Zoals laaggeletterden, personen met een leesbeperking zoals dyslexie en/of een verminderd gezichtsvermogen en/of met een andere taalachtergrond. Maar ook voor iedereen die gewoon liever luistert dan leest. 

De voorleesknop en service van ReadSpeaker zijn AVG- en WCAG-proof en werkt ook veilig achter een login. Tevens zijn er veel extra functionaliteiten in het menu van de voorleesknop geïntegreerd voor gebruikers met verschillende behoeften. Die zij zelf naar wens kunnen instellen. Bijvoorbeeld het aanpassen van de highlight kleuren (kleurenblind), vertalen (anderstalig), vergroten (slechtziend), licht focus liniaal (slechtziend en concentratie), tekstversie, aanpassen lettertype en achtergrond, downloaden als MP3 en meer.

Door samen te werken met partners als Tolkie en ReadSpeaker ontstaat een complete digitale oplossing die voldoet aan de EAA én aansluit bij de diverse behoeften van huurders.

Implementatie in de praktijk
Het integreren van deze toegankelijkheidsoplossingen vraagt om een strategische aanpak. Het is raadzaam om een toegankelijkheidsscan van de huidige digitale kanalen uit te voeren en op basis daarvan een plan op te stellen. Door tijdig te beginnen, kunnen woningcorporaties niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen van de EAA, maar ook hun dienstverlening verbeteren en een breder publiek bereiken.

Conclusie
Digitale toegankelijkheid is geen tijdelijke trend, maar een blijvende noodzaak. Voor woningcorporaties biedt het een kans om hun maatschappelijke rol te versterken en alle huurders optimaal te bedienen. Door samen te werken met experts zoals Tolkie en ReadSpeaker, kunnen zij deze uitdaging succesvol aangaan en bijdragen aan een inclusieve samenleving.

Quick Scan: inzicht in digitale toegankelijkheid
Een quick scan geeft snel inzicht in hoe de website en het huurdersportaal ervoor staan op het gebied van digitale toegankelijkheid. Hierbij worden de belangrijkste pagina’s getoetst aan de geldende richtlijnen en worden eventuele verbeterpunten in kaart gebracht, inclusief praktische aanbevelingen.

Bron: Itris, Foto: Itris