De kracht van evalueren

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In de wereld van projecten is de evaluatiefase vaak een ondergeschoven kindje. Na maanden van toegewijd werken aan een project, ben je misschien al snel geneigd om direct met het volgende te beginnen. Zonde, want een goede evaluatie geeft een schat aan waardevolle inzichten.

In dit blog bespreken we waarom het evalueren van een project zo belangrijk is. En wat je ervan kunt leren.

Waarom evalueer je?
Eén van de meest voor de hand liggende redenen om een project te evalueren is om te beoordelen of de gestelde doelen zijn bereikt. En of de gewenste resultaten zijn behaald. Maar het is ook een moment om feedback van het team, van klanten en van andere betrokkenen te verzamelen. Door te reflecteren op wat er goed ging en wat er beter kon, krijg je inzicht in waarom het project zo gelopen is. En het geeft je de kans om als team en organisatie te leren en te groeien.

Wat evalueer je?
Natuurlijk evalueer je een project op doelstellingen, budget, planning en resultaat. Dit zijn de standaard onderdelen van een evaluatie. Maar je kunt ook kritisch kijken naar de structuur van het project, past het bij de mensen in de organisatie/de cultuur. Is de communicatie duidelijk genoeg geweest? Wisten de juiste mensen op tijd wat ze moesten doen/wat van hen verwacht werd en wanneer?

Kijk niet alleen wat er niet goed ging tijdens het project, maar ook naar wat er wel goed ging. Dit zijn bruikbare lessen voor de toekomst. Vraag daarom in een evaluatie 'wat zou je de volgende keer precies hetzelfde doen?’. En 'wat zou je de volgende keer anders doen?'.

Wanneer evalueer je?
De evaluatiefase is meestal na afloop van een project. Maar bij grote of langlopende projecten is het verstandig om ook tussentijds te evalueren. Kijk bij elke mijlpaal naar de fase die achter je ligt. Zo voorkom je dat je na 1 jaar vergeet wat er 10 maanden geleden is gebeurd.

Vergeet de kennisoverdracht niet
Een evaluatie is een goede gelegenheid voor een stukje kennisoverdracht. Evalueren is één, maar het delen met de organisatie is minstens zo belangrijk. Als je deelt wat je hebt geleerd van het project, zowel positief als negatief, kunnen anderen daar baat bij hebben. Met alle tips kan de organisatie voortbouwen op successen of juist valkuilen vermijden. Door te evalueren vergroot je de effectiviteit en efficiëntie van toekomstige projecten.

Fouten maken moet
In ieder project gaat er wel iets fout. Gelukkig maar, want alleen door fouten te maken kunnen we leren en verbeteren. Toch vindt niet iedereen het gevoel van fouten maken of falen prettig. Voor sommige mensen is het een kwetsbaar moment. Je kunt deze medewerkers helpen door ze te laten inzien hoe waardevol deze leermomenten zijn.

Dat begint met het creëren van een veilige cultuur. Medewerkers moeten voelen dat ze zonder angst en repercussies hun fouten kunnen delen. Moedig ze aan om dit te doen, want vanaf dat moment kun je samen op zoek naar creatieve oplossingen. Zodra mensen zich op hun gemak voelen wordt het makkelijker om risico's te nemen en nieuwe dingen te proberen. En dat zorgt weer voor groei en innovatie binnen een project.

Oneindige cirkel van groei
Wij geloven dat je door projecten te evalueren continu bezig bent om te leren, te groeien en te verbeteren. Als persoon, als team en als organisatie. Daarom hebben wij het infinity teken als logo van ons bedrijf.

Eerst doen we het samen, word je aan de hand genomen, doen wij voor hoe het moet. Daarna kijken we op de achtergrond met je mee en doe je het zelf. Net zo lang tot wij overbodig zijn, de kennis is opgenomen binnen de organisatie en je bent zelf in staat om het proces doorlopend te verbeteren.

Voor ons staat het infinity teken voor een oneindige cirkel van groei. Met evalueren en reflecteren als cruciaal onderdeel voor succes.

Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse