‘De toekomst van bedrijfsvoering ligt in het standaardiseren en automatiseren van basisprocessen’

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De bedrijfsvoering bij woningcorporaties is de afgelopen jaren steeds complexer geworden. Hoe de bedrijfsvoering van de toekomst eruit ziet, staat centraal bij Itris op 27 september tijdens CorporatiePlein. Het bedrijf is tijdens de vakbeurs één van de exposanten, en voorafgaand aan het evenement spraken wij alvast met Salesmanager Rick de Krom.

“De toekomst van bedrijfsvoering voor woningcorporaties ligt in standaardisering en automatiseren van basisprocessen,” begint Rick het gesprek. “De focus van de corporatie ligt op haar bezit en klanten, zoals huurders, aannemers en ketenpartners. Deze verschuiving van ‘intern’ naar ‘extern’ gericht, wordt alleen gerealiseerd als de primaire processen standaard en efficiënt verlopen.”

Van intern naar extern
Corporaties willen zo min mogelijk last hebben van complexe bedrijfsvoering, gaat Rick verder. “Doorlopende digitalisering en automatisering op de basisprocessen maken optimalisatie en efficiëntie van deze processen mogelijk waardoor de corporatie steeds verder wordt ontzorgd, kosten worden bespaard en zij meer tijd overhoudt voor haar klanten. Om dit te realiseren moet de corporatie wel kunnen vertrouwen op haar ondersteunende ICT-systemen en duidelijke richtlijnen ontvangen vanuit de overheid.”

“De verschuiving van intern naar extern gericht wordt medebepaald door het feit dat de klanten van de corporatie steeds meer diensten willen afnemen op de momenten die hun het beste uitkomt. De corporatie zal hier gehoor aan moeten geven door niet alleen te digitaliseren, maar ook haar klantprocessen te automatiseren en ketenintegratie mogelijk te maken. Geautomatiseerde gegevensuitwisseling brengt de corporatie en klanten de voordelen van tijdsbesparing, actueel inzicht, snelheid van levering, status van voortgang en relevante informatie. De basis voor het geautomatiseerd besturen van de uit te voeren stappen in een proces, gericht om een vastgesteld resultaat te behalen, is zaaksturing. Corporaties die willen standaardiseren in de uitvoering van processen, zullen de stap naar zaakgericht werken maken.”

Standaarden
De steeds strengere eisen voor woningcorporaties omtrent verantwoording en wet- en regelgeving vereisen daarnaast dat corporaties hun data op orde moeten hebben. Rick: “De externe verslaglegging zal in fasen verder gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden. De wijze van aanlevering wordt SBR en het RGS wordt de standaardindeling van de financiële vastlegging. De vertaling van cijfers naar de indeling van RGS geautomatiseerd levert opnieuw tijdbesparing op in de voorbereiding én controle achteraf.”

Automatiseren en optimaliseren
Op CorporatiePlein vertelt Itris over de rol van ViewPoint bij het ondersteunen van de primaire processen bij een corporatie. Rick: “Om de corporatie te ontzorgen in de bedrijfsvoering, is de focus van Itris gericht op het automatiseren en optimaliseren van de belangrijke processen met ViewPoint. Itris levert met de Best-of-Suite-oplossing één totaaloplossing voor corporaties, met focus op een optimale ondersteuning van operationele processen in Back- en Midoffice. ViewPoint is daarbij de centrale bron waar éénduidig alle informatie wordt vastgelegd voor het leveren van juiste en volledige rapportages plus verantwoording en het delen van deze data met expertsystemen.”

Bron: CorporatieMedia | Foto: Itris

Aanmelden voor CorporatiePlein 2018 kan hier. Een plattegrond met alle deelnemende exposanten vind je hier.

Itris is op CorporatiePlein te vinden op stand 54