DEMO Consultants: Brandveiligheid moet in de genen van de corporaties zitten

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Afgelopen juni werd Londen opgeschrikt door een enorme brand. De Grenfell-toren vatte vlam en die brand eiste uiteindelijk tientallen levens. Zulke rampen zorgen ervoor dat brandveiligheid bij woningcorporaties hoger op de agenda komt te staan, maar hoe brandveilig is het bezit eigenlijk? Een gesprek met Senior Adviseur Menno van den Broeke van DEMO Consultants: “Het meenemen van brandveiligheid in het beleid is cruciaal.”

Menno is gespecialiseerd in bouwregelgeving en deed in het verleden onderzoek naar bekende rampen, zoals de Schipholbrand in 2005. “Daarnaast ben ik projectleider geweest voor de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik voor het ministerie van VROM/BZK. In die tijd heb ik ook gemeenten ondersteund bij de implementatie van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht), het geven van trainingen over de Wabo, vergunning vrij bouwen, het Bouwbesluit en brandveiligheid.”

Oudere gebouwen
Bij DEMO Consultants houdt Menno zich opnieuw bezig met brandveiligheid. “Wij merken bij onze onderzoeken dat met name de oudere gebouwen in een portefeuille problematisch kunnen zijn. Het gaat dan vooral om lekken in de compartimentering, tekortkomingen in gehanteerde vluchtprincipes en toepassingen van brandgevaarlijke materialen. Dat wil niet zeggen dat oudere panden per definitie onveilig zijn, maar er valt wel veel te verbeteren.”

Acceptabel minimumniveau
Of een grote brand zoals in Londen ook in Nederland kan plaatsvinden, zegt Menno: “Dat er zich ergens in Nederland zo’n situatie voordoet is niet onmogelijk, maar ik ben de specifieke gebreken die een soortgelijke uit de hand gelopen brand kunnen veroorzaken zelf nog niet tegengekomen. De regelgeving in Nederland hanteert in principe een acceptabel minimumniveau. Nederlandse woningcorporaties hebben brandveiligheid hoog in het vaandel staan. Men doet zichtbaar hun best om zicht te hebben of te krijgen op de huidige stand van zaken met betrekking tot brandveiligheid.”

“Maar,” gaat Menno verder, “om je bezit brandveilig te hebben en houden moet de regelgeving uiteraard wel nageleefd worden. De ervaring leert dat bevoegd gezag niet altijd overal op kan toezien, waardoor kans op onwenselijke situaties ontstaat wanneer we er niet vanuit kunnen gaan dat bouwers hun verantwoordelijkheid nemen.”

Meenemen in het beleid
Het meenemen van brandveiligheid in het beleid is volgens Menno daarom cruciaal. “Ik zie dat men vaak geneigd is te acteren naar aanleiding van incidenten, en dat beschikbaar budget een grote rol speelt. Het is essentieel om goed te prioriteren omdat alles aanpakken simpelweg niet haalbaar is. Verbeteringen op het gebied van brandveiligheid zijn soms echter noodzakelijk.”

Brandscan
Als ondersteuning voor woningcorporaties levert DEMO Consultants ook een Brandscan. “Deze software is ontwikkeld als inspectie-instrument voor de systematische beoordelingen van woningen en complexen op brandveiligheid,” vertelt Menno. “Met de brandscan is weging van waargenomen tekorten, prioritering en standaardisering van brandveiligheidsmaatregelen mogelijk. De software bestaat uit inspectielijsten die gebruikt kunnen worden in een daarvoor speciaal ontwikkelde eenvoudige app, met wettelijke eisen volgens het Bouwbesluit 2012 en een korte toelichting van een wegingsmodel zodat een veiligheidswaardering kan worden gegeven op basis van geregistreerde tekortkomingen.”

“De brandscan wordt digitaal ingevuld – eventueel aangevuld met toelichting of beeldmateriaal – waarna de data later op kantoor kan worden geanalyseerd. Zo worden risico’s in beeld gebracht en worden overzichtelijke rapportages gegenereerd. Hier komen verbetermaatregelen uit, zoals het aanpassen van een woningentree of het aanbrengen van brandmanchetten om doorvoeren door een brandscheiding. Wij gebruiken de tool zelf ook om rapportages over brandveiligheid met werkomschrijvingen voor het oplossen van tekortkomingen te genereren. Dit levert woningcorporaties inzicht in wat met welke urgentie gedaan moet worden.”

In de genen
“Brandveiligheid is iets dat, een beetje cliché, in de genen moet zitten,” sluit Menno af. “In andere woorden: men moet zich er op alle beleids- en uitvoeringsniveaus bewust van zijn, zodat onwenselijke situaties snel kunnen worden gesignaleerd en verholpen. Maak het een standaard onderdeel van de beleidscyclus, zodat het niet wegzakt wanneer er even geen incidenten zijn.”

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia – 20 december 2017