Een nieuwe dienst: Robotic Process Automation

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

“Robotics” geeft al min of meer aan dat er gebruik wordt gemaakt van robots en dat is ook precies wat het is. RPA is namelijk een techniek die gebruikt wordt voor het automatiseren van processen met behulp van “software-robots”. Er komen dus geen fysieke robots aan te pas, er lopen geen robots door de gang, maar toch kunnen bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd door robots. RPA bestaat al best lang, maar werd in eerste instantie eigenlijk alleen gebruikt om systemen “aan elkaar te knopen”. Maar ook hier is de ontwikkeling doorgegaan en is er steeds meer functionaliteit toegevoegd. Hierdoor is RPA op dit moment een van de hardst groeiende marketen in de digitale technologie. En voor alle duidelijkheid: RPA is niet een oplossing voor één bepaald systeem, maar kan uiteraard ook worden gebruikt om binnen een proces handelingen uit te voeren in meerdere systemen.

Samenwerking
Ongeveer een jaar geleden kwam Aareon in contact met DPA Fintech (toen nog Fagro): een onderdeel van de DPA Group, een beursgenoteerde organisatie die zich volledig richt op consultancy in meerdere specialismen. DPA Fintech was toen al bezig met RPA, ook bij woningcorporaties, en had op dat moment al een behoorlijk track-record opgebouwd.

Omdat Aareon altijd op zoek is naar mogelijkheden om het aanbod voor haar relaties te verbreden, zijn DPA Fintech en Aareon samen een Proof of Concept gestart, om te onderzoeken of RPA ook eenvoudig ingezet kan worden in de verschillende Aareon-toepassingen. Deze POC, waarover we al eerder hebben geschreven, is met goed gevolgd doorlopen, wat geresulteerd heeft in een samenwerkingsovereenkomst tussen DPA Fintech en Aareon.

Waarom RPA?
Vaak wordt gevraagd: waarom zouden we gaan robotiseren? We hebben immers toepassingen die al veel zaken automatisch doen en die kunnen indien nodig ook worden aangepast of anders ingericht om het gewenste doel te bereiken. Een terechte vraag, maar er zijn genoeg redenen (Bron: CoForce 8 redenen waarom RPA een business driver is ) om ook bij het automatiseren van processen naar de mogelijkheden van RPA te kijken:

  • Kwaliteit van data: Robots voeren de handelingen telkens op dezelfde wijze uit. Er is dus voorspelbare output en daarmee ook (voorspelbare) kwaliteit van data.
  • Flexibiliteit voor: Kleine aanpassingen in processen kunnen snel worden doorgevoerd.
  • Snelheid van verwerking: Software-robots werken snel, sneller dan mensen en ze maken minder fouten. De snelheid van de verwerking van de processen gaat hier essentieel mee omhoog.
  • Audit & Compliance: Bij het bouwen van de robots kan er ook een volledige audit-trail van de uitgevoerde werkzaamheden worden gegenereerd. Een krachtig hulpmiddel voor audits.
  • Continuïteit: 24/7 beschikbaarheid Een software robot is 24 * 7 beschikbaar, daardoor verbetert de continuïteit van processen.
  • Hoge efficiency: Door de robots in te zetten voor standaard taken kan er meer aandacht en tijd worden besteed aan de “bijzondere” gevallen.
  • Opschalen: Bij werkdrukte en piekmomenten Een software-robot kan gemakkelijk opschalen bij piekdrukte. Vergelijk dat eens met handmatige processen waarvoor extra uitzendkrachten worden ingehuurd die eerst ook nog moeten worden getraind.

Organisatie
Bij de invoering van robotics moet er aandacht zijn voor de reacties binnen de organisatie: het is geen bedreiging, maar het kan wel zo worden ervaren. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin te zorgen voor draagvlak in de organisatie. Het is belangrijk dat juist de medewerkers die gebruik gaan maken van de robots ook vanaf het eerste tot het laatste moment bij de ontwikkeling betrokken zijn: meedenken, meetesten en meedoen. De robot wordt een privé hulpkracht die zaken uit handen kan nemen.

Tooling
Naast de samenwerking met DPA FIntech is Aareon ook Partner geworden van UiPath. UiPath levert een tool waarmee de robots worden gebouwd. UiPath is de leider in de Robotic Process Automation (RPA) industrie en helpt duizenden bedrijven over de hele wereld hun bedrijfsprocessen met 100% nauwkeurigheid te automatiseren. Deze keuze is niet zomaar gemaakt. Er is gekeken naar alternatieven en op basis daarvan is gekozen voor Uipath. Een paar belangrijke eigenschapen van UiPath zijn:

  • Zowel Attended als Unattended robots Attended Robots worden vanaf de werkplek(desktop) gestart en voeren hun taak uit. Daarna worden ze weer beëindigd. Unattended Robots draaien op de achtergrond en blijven draaien. Deze robots worden aan het werk gehouden door een orchestrator (dirigent), de voorman van de robots, die de taken aan hen uitdeelt, al of niet op basis van gebeurtenissen in het systeem.
  • Aanspreken API’s Naast het uitvoeren van handeleningen op de schermen van een toepassing kan UiPath ook API’s aanspreken. Daarmee kan de snelheid en stabiliteit van de robots naar een nog hoger niveau worden getild.
  • Standaard bouwblokken UiPath kent standaard bouwblokken, bijvoorbeeld voor het uitlezen van spreadsheets of het versturen van mails. Daarnaast bouwen DPA Fintech en Aareon op basis van een standaard methodiek waarbij de robots ook gebruik maken van bouwblokken en er ook Aareon-specifieke bouwblokken worden gebruikt, bijvoorbeeld: “Start Tobias AX” en “Maak een contactmoment” .
  • De UiPath Academy en Community UiPath ken teen gratis Academy waar iedereen de cursussen van UiPath gratis kan volgen. Ook certificering is daarbij mogelijk. Daarnaast ken UiPath een zeer actieve community waarmee de kennis van andere gebruikers kosteloos kan worden gebruikt.

DPA Fintech, UiPath en Aareon: The best of three worlds
De samenwerking van de drie genoemde partijen maakt een uniek aanbod mogelijk met de volgende voordelen:

  • Volledige kennis van alle Aareon-toepassingen
  • Toegang tot de Aareon-API’s
  • Een partner die volledig gericht is op RPA
  • Ervaring bij meerdere corporaties
  • Proven ontwikkelmethodiek en framework
  • Herbruikbare bouwblokken
  • Opleiding en advies
  • Marktleider in RPA-tooling
  • Eén aanspreekpunt voor alle vragen

RPA à la carte
Door het gebruik van de bouwblokken, zowel de standaard UiPath als de Aareon-specifieke blokken, kunnen er snel processen worden gerobotiseerd. We zullen hiervoor een menukaart introduceren die inzicht geeft in de aanwezig bouwblokken en de processen die hier reeds mee ontwikkeld zijn. Hierdoor bereiken we meer efficiency in het bouwen van de processen. Nieuwe bouwblokken vanuit nieuwe ontwikkelingen zullen we uiteraard aan de kaart toevoegen.

Ook zullen we een opleidingstraject voor uw medewerkers aanbieden, zodat zij zelf aanpassingen kunnen doorvoeren. Voor de introductie bij organisaties organiseren wij workshops waarin RPA wordt uitgelegd en de eerste robot kan worden gebouwd.

Bron: Aareon, Foto: Aareon