Eigen Data is goud waard

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Een van de grootste woningcorporaties in Nederland, Eigen Haard, worstelde begin 2018 met een lastig probleem: hoe kon Dynamics Empire op een betrouwbare manier getest worden terwijl de privacy van de huurders wel gegarandeerd werd?

Op dat moment werd er net als bij veel corporaties getest met de echte gegevens van huurders. Eigen Haard wilde hiermee stoppen aangezien dit gezien werd als een mogelijke inbreuk op de privacy van de huurders. Bovendien werd vanuit de AVG het testen met echte persoonsgegevens ook expliciet verboden.

Dus werd er gestart met het zoeken naar alternatieven voor het gebruik van echte persoonsgegevens. Al snel werd duidelijk dat de persoonsgegevens gemaskeerd moesten gaan worden. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de data onherleidbaar gemaakt wordt, maar wel representatief blijft. Complicerende factor: Dynamics Empire was slechts een van de vele applicaties die gebruikt werd en betrouwbaar testen kon alleen als de hele keten inclusief koppelvlakken meegenomen zou worden. Met andere woorden, het maskeren van een persoonsgegeven in alleen Dynamics Empire zou nooit voldoende zijn.

In een nauwe samenwerking tussen Eigen Haard, Informatiebroker en EntrD is een oplossing ontwikkeld waarmee Eigen Haard in staat is het gehele MS SQL landschap volledig geautomatiseerd te maskeren. De oplossing, Datafactory GPC, bestaat uit 3 modules:

- De 1e module maakt inzichtelijk waar binnen het applicatielandschap persoonsgegevens opgeslagen worden;
- De 2e module maskeert deze gegevens vervolgens op basis van de door Eigen Haard gekozen maskeerconfiguratie. Aan elke soort persoonsgegeven is een specifiek maskeeralgoritme gekoppeld. Namen worden bijvoorbeeld vervangen door leesbare namen en geboortedata worden zo aangepast dat de leeftijd in jaren gelijk blijft;
- De 3e module plaatst de gemaskeer de gegevens daarna terug in alle MS SQL applicaties in scope.

De ontwikkeling van deze oplossing bleek complexer dan verwacht, maar uiteindelijk werkte de Datafactory GPC eind 2018 naar verwachting! Daarna is de GPC uitgerold bij o.a. Havensteder en Mooiland. Uit deze trajecten kwamen nieuwe verbeterpunten waarmee de GPC verder doorontwikkeld is.

Om de GPC ook in de toekomst optimaal te laten aansluiten op Dynamics Empire, zijn EntrD en Informatiebroker een samenwerking aangegaan met cegeka-dsa. Cegeka-dsa wilde corporaties namelijk een plug & play oplossing aanbieden om gegevens binnen Dynamics Empire te maskeren en met de Datafactory GPC kan dit!

Groot voordeel van deze samenwerking is dat de Datafactory GPC voortaan proactief aangepast gaat worden op nieuwe releases. Bovendien kunnen we nu ook aansluiten op toekomst ige ontwikkelingen zoals de beweging richting een cloud omgeving. 

Bron: CorporatieGids 2019 | Foto: EntrD