Harry Velders (Itris): Een open ERP-systeem als kern voor een maximale beleving

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Bij het hele proces van woningen beheren en verhuren komen nogal wat systemen kijken. Voor een goede bedrijfsvoering is het essentieel dat deze niet op een eilandje staan, maar slim met elkaar verbonden zijn. Hiervoor is een open ERP-landschap essentieel, vertelt Harry Velders, Manager Ketenintegratie bij Itris. CorporatieGids.nl sprak met hem over wat dit inhoudt en hoe je dit kunt realiseren.

Het belang van een open ERP-systeem is zo groot, omdat het alle belangrijke basisinformatie rondom financiën, bezit en huurders herbergt, begint Harry het gesprek. “Met die wetenschap in gedachten, is openheid van het ERP essentieel voor een corporatie. En dan niet alleen om efficiëntie te winnen op basis van integratie met ketenpartners en expertsystemen, maar ook om op een betrouwbare manier verantwoording af te kunnen leggen aan toezichthouders en de overheid.”

Single point of registration
Een open ERP zorgt ervoor dat alle informatie in de keten op basis van één single point of registration gedeeld, verrijkt en bewerkt kan worden, gaat Harry verder. “Neem bijvoorbeeld een klantportaal of een klantvolgsysteem wat naadloos moet integreren met de ERP-kern. Informatie uit het ERP-systeem vormt immers de basis waarop alle communicatie met de huurder is gebaseerd. Die informatie moet dan wel beschikbaar zijn. Een corporatie moet hierbij zelf in staat zijn om te bepalen welke informatie er vanuit het ERP gedeeld wordt met de huurder, en welke gegevens zij in aangepaste vorm weer terug mogen geven aan het systeem.”

Postmodern ERP-systeem
Hét ERP-systeem van de toekomst is dan ook open. “Onderzoeks- en adviesbureau Gartner beschrijft ook wel een ‘postmodern ERP-systeem’. Dat wil zeggen dat ecosystemen zullen ontstaan waarbij data vanuit verschillende bronnen ingezet kan worden om informatie op de juiste plek te krijgen. ERP-systemen zullen in de toekomst ook steeds meer routinematige- en voorspelbare taken gaan overnemen van medewerkers, en zo vaker informatie genereren. De data die zo ontstaan, kunnen overal in de keten worden ingezet voor een nog betere dienstverlening aan de huurder en betere inzichten om mee te kunnen sturen.”

Afstemming tussen partijen
Dat het landschap bij corporaties tegenwoordig nog vaak gesloten is, ziet Harry terug bij het koppelen. “Vooral in de afstemming tussen partijen onderling zie je dat het weleens lastig is dezelfde taal te spreken. Daar komt bij dat koppelen niet alleen het aan elkaar knopen van applicaties betekent; de keten is veelal breder van opzet.”

Meedenken
Op de vraag hoe corporaties hun ICT-landschap kunnen ‘openen’, vertelt Harry: “Wil je als corporatie een open landschap creëren waarin systemen elkaar aanvullen, dan zul je leveranciers in de arm moeten nemen die hiervoor open staan én in de keuze voor expertsystemen de plaats van zo’n systeem in de keten moeten herkennen en dit meenemen in de besluitvorming. Best practices kunnen hierbij helpen, maar de openheid wordt wel bepaald door de zwakste schakel. Van een leverancier moet je daarom kunnen verwachten dat ze meedenken en niet slechts gaan voor de voor hen commercieel meest interessante oplossing. Dat laatste klinkt wellicht wat vreemd uit de mond van een ERP-leverancier, maar ook ons product kan pas zijn volledige waarde tonen in een landschap waar systemen met elkaar samenwerken in plaats van tegenwerken.”

Business logica
“Wanneer we het hebben over ‘tegenwerken’, bedoelen we dat onvoldoende afstemming heeft plaatsgevonden in de keten,” gaat Harry verder. “Dit zit hem voornamelijk in de zogeheten ‘business logica’. Die business logica is de intelligentie van een applicatie. Wanneer je praat over het muteren van de data, moet natuurlijk de intelligentie op elkaar zijn afgestemd. Alleen op deze manier kan een keten met expert systemen complementair werken. Soms wordt een koppellaag (ESB) nog gezien als de haarlemmerolie op het gebied van koppelingen, integratie en het ontsluiten van data, maar in de praktijk is dat helaas anders. Ieder systeem heeft immers zijn eigen business logica en heeft om aan te sluiten een eigen integratielaag nodig. Die business logica wil je niet onderbrengen bij een extra extern systeem, als dat al zou kunnen. Want een ESB kan wel zorgen voor de vertaling van data, maar niet van die business rules. Voor een open landschap is dus een nauwe samenwerking met leveranciers nodig.”

Alles op één plaats
Op de vraag hoe Itris daar binnen ViewPoint rekening mee houdt, vertelt Harry: “We hebben die eerdergenoemde business logica maar op één plaats binnen ons ERP vastliggen. Of het ERP nu wordt gevoed door een externe applicatie of door de eigen ViewPoint-schermen, de logica die erachter zit blijft hetzelfde. Dat is de visie van ons open ERP. Gegevens worden altijd op een uniforme wijze verwerkt binnen het systeem. Voor het beschikbaar stellen van informatie geldt vervolgens precies hetzelfde waarbij we nog een stap verder gaan en zelfs ruwe data uit de database beschikbaar stellen.”

Een proactieve benadering
‘Handen aan de knoppen’, noemt Harry dat. “En daar geven we eind mei een interactieve webinar over. Tijdens deze webinar gaan we proactief samen met onze klanten in gesprek en aan de hand van door hen zelf aangebrachte, concrete cases aan de slag. We bespreken deze en proberen tot een zo optimaal mogelijke oplossing te komen binnen het voor hen specifieke applicatielandschap. Zo laten we zien wat de mogelijkheden zijn van een open ERP-systeem voor een woningcorporatie.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Itris