HC&H Consultants: Samen innoveren

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het is een open deur dat technologische ontwikkelingen snel gaan en impact hebben op de manier waarop wij samen leven en werken. In de digitale strategie trajecten die wij met corporaties doorlopen, komen in inspiratiesessies ook allerlei ontwikkelingen naar voren als Internet of Things, blockchain, machine learning, robotisering, drones, slimme meters, artificial intelligence, big data, data science, virtual en augmented reality, domotica, 3d-printers etc.

Technologie wordt pas krachtig als deze wordt ingezet om bij te dragen aan de doelstellingen en processen van corporaties. Voorbeelden zijn makkelijk te verzinnen: virtual reality inzetten bij woningbezichtiging of binnen het reparatieproces, drones inzetten voor woninginspecties, IoT-data vanuit gebouwen gebruiken als trigger voor onderhoud, duurzaamheid en veiligheid of op basis van data problemen in een wijk of bij een huurder voortijdig signaleren zodat hierop maatregelen kunnen worden genomen.

Toepassing van een nieuwe technologie loopt veelal via een experimentele fase naar daadwerkelijke inzet. Er zal dus eerst in moeten worden geïnvesteerd. Zo is er een Rotterdams blockchainsysteem voor huurcontracten ontwikkeld en is Mitros het initiatief Qlinker gestart met als doelstelling om helemaal digitaal en voorop met innovaties goed huren voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken.

In de praktijk zien we aan de aanbodkant dat daadwerkelijke innovatieve toepassingen bij corporaties nog schaars zijn en de kennis daarover niet breed wordt gedeeld. Aan de vraagkant zien we dat corporaties bereid zijn om te innoveren, zoeken naar voorbeelden in de markt en ook vaak niet precies weten hoe ze innovatie aan moeten pakken. Als je niet uitkijkt ben je ‘lekker aan het experimenteren’ met nieuwe technologie zonder dat dit leidt tot een levensvatbaar business model. Nu is innovatie per definitie onzeker maar de focus zou wel moeten liggen op het eindpunt van je innovatieroute waarbij een onderbouwd besluit kan worden genomen over daadwerkelijke inzet van een bepaalde nieuwe technologie bij een corporatie.

Wij ondersteunen het innovatieproces bij corporaties graag. In het Innovatielab voor corporaties brengen wij corporaties die willen experimenteren met een nieuwe technologie bij elkaar en in contact met deskundigen met kennis van deze technologie. Primair doorlopen wij met corporaties die ook daadwerkelijk zelf willen innoveren een innovatieroute: een traject met een kop en een staart waarbij samenwerking en leren centraal staat. Daarnaast delen wij deze kennis en ervaring met andere corporaties. Kennisdeling van cases vanuit het innovatielab vindt onder andere plaats via innovatielabcorporaties.nl.

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: HC&H