Hoe realiseer je als woningcorporatie je ambities met risico’s?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Toezicht binnen de corporatiesector is niet alleen noodzakelijk maar biedt ook een aantal belemmeringen. De hoeveelheid informatie die de woningcorporaties moeten aanleveren zal de komende jaren minder worden als gevolg van een convenant tussen de Autoriteit Woningcorporaties, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, koepelorganisatie Aedes en Binnenlandse Zaken.

Imago, compliance en veiligheid
Het imago en voldoen aan wet- en regelgeving zijn twee belangrijke aandachtsgebieden voor corporaties als het gaat om de risicoperceptie. Het bestuur en de RvC sturen daarom in hun ondernemingsplannen steeds meer op imago, compliance en veiligheid. Om je ambities als corporatie ondanks focus op compliance en imago te realiseren zal je antwoord moeten vinden op vragen: Wat is je compliance appetite? Wat doe je als normen elkaar tegenspreken? Hoe speel je slim in op de verschillende trends en hoe ga je om met risico’s?

Essentieel hierin is de betrokkenheid van de gehele organisatie. Zorg dat medewerkers in alle lagen van de organisatie weten wat de ambities zijn en in hun dagelijkse werkzaamheden bijdragen aan de doelstellingen in het ondernemingsplan.

Hoe betrek je de organisatie?
1. Maak een strategiekaart op het hoogste niveau
Daarmee weet iedereen binnen de organisatie in een oogopslag wat de ambities, doelstellingen en belangrijkste activiteiten zijn van bestuur en RvC.

2. Maak een strategiekaart voor elke afdeling
Doelstellingen op bestuursniveau worden bijvoorbeeld activiteiten op een lager niveau. Stel dat een doelstelling op het hoogste niveau is om leegstand te voorkomen. Een activiteit voor de afdeling Wonen is dan om een woning binnen een haalbare termijn na aflopen van het huurcontract aan te bieden aan een nieuwe huurder.

Met zo’n strategiekaart breng je alignment aan in strategierealisatie, maar het is essentieel om daarnaast ook alignment aan te brengen op de risico’s.

3. Koppeling Risicoprofiel
Zorg dat er risicobewustzijn is op elk niveau, dat iedereen meedenkt over risico’s en gevolgen die van invloed zijn op het behalen van doelstellingen per afdeling en daarmee de organisatiedoelstelling. 

Heeft iedereen in jouw corporatie de strategie in kaart?
Wil je meer weten en handvatten krijgen hoe je dit in jouw corporatie kan implementeren? Wij wisselen graag van gedachte hoe jullie ambities en doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Of schrijf je in voor de tweedaagse training risicomanagement voor woningcorporaties op www.naris-riskacademy.nl.

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: Naris