Hofmeier: Corporaties helpen finance, control en governance beter in te richten

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties moeten zich aan veel regels houden waarbij de invulling enorm complex kan zijn. “Om corporaties te helpen bij het beantwoorden van de hoe-vraag staan drie onderwerpen bij ons centraal op CorporatiePlein: soft control, three lines (of defence) en risicomanagement,” vertelt Frank Bieleman van Hofmeier. In gesprek met CorporatieGids.nl vertelt hij over wat het adviesbureau tijdens de beurs op 23 september laat zien.

Corporatiemedewerkers kunnen met vragen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van bedrijfsvoering bij Hofmeier terecht, begint Frank het gesprek. “Finance, control en governance zijn ons specialisme. Bezoekers die hier meer over willen weten, nodigen wij dan ook van harte uit op onze stand.”

Balans tussen hard en soft controls
Drie onderwerpen staan centraal bij Hofmeier: soft control, three lines (of defence) en risicomanagement. Frank: “Een organisatie is niet alleen te beheersen met hard controls. Voor een goede beheersing zijn hard én soft controls nodig en moet er een goede balans bestaan tussen deze twee. Voor die balans bestaat echter geen blauwdruk en is sterk afhankelijk van het soort organisatie en de ontwikkelingsfase waarin zij zich bevindt. Soft controls helpen de organisatie stappen vooruit te zetten in haar ontwikkeling en ambitie. Door hierbij instrumentarium in te zetten worden doelstellingen behaald én het werkplezier vergroot. Een win-winsituatie dus.”

Three lines invullen
Een ander actueel onderwerp is de controllersfunctie bij woningcorporaties, vertelt Frank: “De ‘three lines’ behoren zo goed mogelijk ingevuld te worden en daar is iedere corporatie met de eigen bijzonderheden mee bezig. Ook de externe toezichthouders vragen hoe deze functie is opgezet binnen de organisatie. En ondertussen gaat het werk gewoon door. Juist de werkzaamheden in de interne controle binnen de eerste lijn – de afdelingen zelf – en de tweede lijn – business control voor de manager en bestuurder – hebben een belangrijke functie om in control te zijn. Op onze stand vertellen we meer over de rol die je als business controller in kunt nemen.”

Volwassenheidsniveau meten
“Ook risicomanagement staat bij ons centraal. Doe de quick scan om te helpen een goede inschatting te maken van het volwassenheidsniveau van het risicomanagementproces in de organisatie. Aan de hand van een korte vragenlijst krijg je direct een analyse met advies in de mailbox over hoe de organisatie scoort op de vlakken operationele activiteiten, systeem, cultuur en soft controls én rapportage en communicatie. Doe de scan en bespreek met ons de uitslag.”

Academy
“Naast deze drie onderwerpen kan je natuurlijk ook terecht voor meer informatie over ons Academy aanbod. Kom daarnaast meer te weten over onze actuele trainingen die gemaakt zijn voor én door woningcorporatiespecialisten.”

Hofmeier is te vinden op stand 69 op CorporatiePlein.

Aanmelden voor CorporatiePlein 2021 kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Hofmeier