Irina Kerkhove (Woongoed Zeist): Steeds meer gebruikmaken van de cloud om continu te verbeteren

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Ongeveer een jaar geleden kwam de transitie naar de cloud bij woningcorporaties door de coronacrisis in een stroomversnelling terecht. Is het twaalf maanden later tijd voor bezinning? Want hoe beklijft het gebruik van de cloud in een organisatie waar het versneld is ingezet? CorporatieGids Magazine sprak hierover met Irina Kerkhove, Informatiemanager bij Woongoed Zeist.

Ook voor de coronacrisis maakte Woongoed Zeist al gebruik van de cloud, begint Irina het gesprek: “In 2017 hebben we voor de private cloud gekozen uit het oogpunt van veiligheid, beschikbaarheid en continuïteit. Dat konden we zelf als middelgrote corporatie – met ongeveer 7.500 vhe – niet zo veilig organiseren tegen dezelfde kosten, en ook de technische ICT-expertise die nodig is om bij te blijven hadden we zelf niet in huis. Door gebruik te maken van de cloud kunnen we dat nu wel en ons daarnaast concentreren op onze primaire taak: het verhuren van betaalbare woningen.”

Sneltreinvaart
De coronacrisis zorgde ervoor dat de cloudadoptie in een sneltreinvaart belandde. “Thuiswerken hadden we sinds 2017 al geregeld, maar we waren bijvoorbeeld nog niet bekend met digitaal vergaderen. We zijn hier vorig jaar in maart direct mee gestart.” Een ander onderdeel van de transitie naar een cloudomgeving was de overstap van Woongoed Zeists Citrix-omgeving naar Workspace 365 van Aareon. “Met Workspace 365 hebben medewerkers toegang tot alle applicaties via één dashboard op hun laptop of tablet. Er is voor hen geen verschil meer in het benaderen van applicaties lokaal of binnen de bedrijfsomgeving, waardoor het werk eenvoudiger wordt.”

Samenwerking
Bij de inrichting van Workspace 365 heeft Woongoed Zeist nauw samengewerkt met collega-corporatie Viveste. “Het projectplan is in samenwerking met hun projectmanager I&A Jack de Koning tot stand gekomen. Door gebruik te maken van dezelfde inrichtingskeuzes en projectplan, hebben we optimaal gebruikgemaakt van elkaars ervaringen. Zo hebben we het project tijdens de tweede lockdown en volledig coronaproof kunnen implementeren.”

Hybride omgeving
Woongoed Zeist heeft naast de implementatie van een nieuwe omgeving gekozen voor een hybride cloudlandschap. Irina: “Op dit moment draait een deel van ons ICT-landschap in de private cloud, terwijl we met andere systemen al de overstap hebben gemaakt naar de public cloud van Microsoft Azure. Door gebruik te maken van de public cloud hebben we een optimale integratie met onze Office-producten. De komende jaren gaan we nog meer applicaties en data daarnaartoe overhevelen. Een totale overgang naar de private cloud is geen doel op zich, maar een geleidelijke transitie zal uiteindelijk naar verwachting wel volgen.”

Data beveiligen
Een van de belangrijkste uitdagingen bij het gebruik van de cloud, noemt Irina het goed beveiligen van de toegang tot bedrijfsdata. “Zo hebben we in de nieuwe inrichting ervoor gekozen dat medewerkers alleen via een managed device de omgeving kunnen benaderen. Dit device wordt beheerd door Aareon op afstand. Software-updates kunnen worden geïnstalleerd en bij verlies of diefstal kan het apparaat op afstand worden leeggemaakt. Zo is ICT-beheer een stuk eenvoudiger.”

Data en informatie delen
“De adoptie van de cloud door medewerkers gaat razendsnel,” merkt Irina op. “Logisch, omdat men zowel zakelijk als privé volop gebruikmaakt van apps. Daarnaast lijkt de look en feel van producten steeds meer op elkaar. Dat scheelt in de snelheid van adoptie, en is goed en noodzakelijk. De ontwikkelingen gaan immers enorm snel waardoor de nadruk nog meer zal komen te liggen op communicatie en het delen van data en informatie. Zowel binnen als buiten de organisatie. We hebben er dus belang bij dat medewerkers deze ontwikkelingen kunnen blijven volgen, en doen dit door hen op te leiden en vernieuwingen te doseren.”

Continue verbetering
Een van de keuzes in cloud-vernieuwingen die Woongoed Zeist binnenkort te wachten staat, is de overstap naar de cloudversie van haar ERP-systeem Tobias AX. “Continu verbeteren is een belangrijke pijler in onze organisatie,” licht Irina toe. “Mijn streven daarbij is dat alle medewerkers de voor hen gewenste informatie op het juiste moment beschikbaar hebben. De transitie doen we stapsgewijs. Zo gaan we dit jaar aan de slag met de verdere implementatie van Microsoft Teams. Er komen vast meer kansen op ons pad die we met beide handen aangrijpen. Maar altijd wel met hetzelfde doel: onze medewerkers ondersteunen hun werk nog beter te kunnen doen. Als zij immers beschikking hebben over de juiste informatievoorziening, kunnen zij onze huurders optimaal van dienst zijn.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Theo Scholten