Jolande van der Meer (Mitros): Doorstroming naar middenhuur bevorderen is een win-win

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Middenhuur is sinds de nieuwe woningwet in 2015 zijn intrede deed een ‘no go area’ voor woningcorporaties. Nu de woningmarkt muurvast zit, kijken woningcorporaties, Aedes en de overheid met een schuin oog naar het ‘verboden segment’. Woningcorporatie Mitros pakt de handschoen kordaat op en sprak daarover met CorporatieGids Magazine. “Door te focussen op middenhuur kunnen wij de leefbaarheid in wijken verbeteren en meer sociale woningen beschikbaar maken.”

Waar de middenhuur de afgelopen jaren steeds meer in de verdrukking is komen te staan, ziet Mitros het als sleutel om de woningmarkt weer vlot te trekken. Jolande van der Meer, verhuuradviseur Mitros: “De middenhuur is een belangrijke schakel in de verhuisketen. Idealiter groeit de woning mee wanneer het inkomen van de huurder zich ontwikkelt en de gezinssamenstelling wijzigt. Dat betekent van klein naar groot, maar wanneer je ouder wordt ook weer naar klein. We zijn intern aan het onderzoeken hoe we deze wooncarrière kunnen stimuleren en scheefhuurders een passend alternatief kunnen bieden. Een scheefhuurder wil namelijk vaak wel vertrekken, maar kan het niet.”

Tien jaar
De noodzaak is groot voor Mitros, gaat Jolande verder: “Het is geen geheim dat er sprake is van een enorme woningnood in Utrecht. De gemiddelde wachttijd tikt inmiddels tegen de tien jaar aan en we zouden graag woningen bijbouwen. Helaas is dit in de praktijk erg lastig, bijvoorbeeld door de schaarse bouwgrond en stikstofproblematiek. Hierdoor moeten we kijken naar andere oplossingen, zoals de herontwikkeling van bijvoorbeeld kantoorpanden en het bevorderen van de doorstroming.”

Verder kijken
Om die doorstroming te bevorderen, kijkt Mitros nadrukkelijk naar het stimuleren van de middenhuur. “Natuurlijk blijft onze primaire doelstelling de sociale sector. Maar we moeten wel verder kijken om woningen vrij te maken omdat we op dit moment onvoldoende kunnen bijbouwen. Daarnaast werkt deze werkwijze ook omgekeerd. Zo wonen er in Nieuwegein veel oude mensen in eengezinswoningen die graag gelijk gelijkvloers willen leven. We denken ook met hen mee om bijvoorbeeld de stap te maken naar een appartement. Dat is dan ook de kern: het beter matchen van mensen met hun woning, qua inkomen én gezinssamenstelling.”

Vergeten huurders
Bij het aanbieden van middenhuur-woningen kijkt Mitros bewust naar het segment met de ‘vergeten huurders’. Jolande: “Wanneer wij een woning aanbieden, kijken we eerst hoeveel mensen er kunnen wonen en welke huurder daarbij zou passen. Vervolgens kijken we naar het inkomen van de kandidaten. We kiezen ervoor de woning eerst aan te bieden aan huurders die net boven de inkomensgrens voor sociale huur zitten. Hiermee pakken wij het anders aan dan bijvoorbeeld een commercieel verhuurder, die vaak vooral voor een kredietwaardige bewoner gaat. Zo willen we het gat tussen sociale en particuliere huur verkleinen.”

“Hoewel we wel proberen de bewoners in beweging te krijgen, kunnen we ze niet dwingen om naar een nieuw huis te gaan,” gaat Jolande verder. “We kunnen scheefhuurders hooguit stimuleren om te vertrekken. De prikkels om door te stromen komen vaak van buitenaf, zoals het wegvallen van huurtoeslag, de wens om een passendere woning of het willen verhuizen naar een andere wijk. Het is aan ons de taak daar vervolgens met een goede optie in de middenhuur op in te spelen.”

Utrecht toegankelijk houden
“Wij hebben ervoor gekozen het proces van de verhuur in de vrije sector te laten ondersteunen door het Corporatieportaal van Notapp,” gaat Jolande verder. “Dat begon met het samen maken van een nieuwe website: mitrosmiddenhuur.nl. Huurders die geïnteresseerd zijn in een woning, moeten online een huurpaspoort aanmaken zodat wij bijvoorbeeld de samenstelling van het huishouden, het inkomen en de locatie waar ze vandaan komen kunnen zien. Dit zorgt ervoor dat wij volledig digitaal en AVG-proof kunnen werken, van het plaatsen van de advertentie tot de toewijzing aan een huurder.”

“Daarnaast kunnen we via het Corporatieportaal onze woningen ook via Funda aanbieden. Die extra mogelijkheid is voor ons enorm belangrijk, omdat we hiermee ook middeninkomens buiten de stad kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen, agenten of leerkrachten die in Utrecht willen wonen maar net teveel verdienen voor een sociale woning. Zo houden we de stad voor iedereen toegankelijk.”

Leefbaarheid verbeteren
“Het stimuleren van de middenhuur heeft ook voor de mensen die in de sociale huur blijven wonen een groot voordeel,” legt Jolande uit. “Waar we gemengde wijken maken, wordt de leefbaarheid verhoogd. Niet iedereen met een zorgvraag wordt bij elkaar gezet, maar ook de mensen die hen kunnen helpen. Een goed voorbeeld daarvan is Kanaleneiland, een oude Vogelaarwijk in Utrecht Zuidwest. Hier waren voorheen vrijwel geen vrije sector- of koopwoningen te vinden, wat een hogere concentratie van kwetsbare mensen betekende. Onlangs hebben wij een aantal complexen gerenoveerd en die willen wij bewust in de vrije sector verhuren. Daardoor krijg je een betere mix, en kun je het strategisch inzetten van middenhuur gebruiken om de leefbaarheid te verbeteren.”

Helpen aan een thuis
De langetermijnvisie van Mitros is volgens Jolande helder: zoveel mogelijk bijbouwen en zoveel mogelijk woningen toevoegen aan de sociale sector. “De vraag groeit nog steeds sterker dan het aanbod en daarom werken we actief met de gemeente aan oplossingen. We willen bouwen en herontwikkelen, maar dat blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn. Daarom is het bevorderen van de doorstroming zo’n mooie oplossing, en kunnen we hiermee de mensen die recht hebben op een sociale huurwoning sneller aan een thuis helpen.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Theo Scholten