(Markt)waarde verloop bezit volledig automatisch verklaard

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Hoewel het opstellen van de begroting nog in volle gang is, starten onze klanten vaak in oktober al met de voorbereidingen van de waardering voor de jaarrekening. Aan het einde van het traject als de marktwaarde bekend is, volgt altijd de verklaring van het waardeverloop.

Dit is vaak een tijdrovende klus waarbij verklaard moet worden waardoor de markt- en beleidswaarde veranderd is ten opzicht van het voorgaande jaar. Gelukkig maakt Trace Waardering het eenvoudig met een gecertificeerde automatische verloopstaat.

Oorzaken waardeverloop
Er zijn veel verschillende oorzaken die effect hebben op het waardeverloop. Daarbij komt dat er ook zaken zijn die een indirect effect hebben. Een wijziging van WWS-punten als gevolg van een renovatie heeft bijvoorbeeld effect op de maximale huur, die vervolgens effect heeft op de marktwaarde. De verklaring is dus niet altijd eenvoudig. In hoofdlijnen wordt het waardeverloop veroorzaakt door de volgende zaken:

Parameterwijzigingen
Tweemaal per jaar worden de parameters voor het handboek geactualiseerd. Jaarlijks rond oktober voor het nieuwe Handboek modelmatig waarderen dat gebruikt wordt voor de jaarrekening en halverwege het jaar volgt een update voor de begroting. Wijzigingen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de prijsinflatie, loonstijging, bouwkostenstijging en leegwaardestijging. In de afgelopen periode zijn verwachte wijzigingen in deze parameters actueler, en onvoorspelbaarder dan ooit. Ook de disconteringsvoet, gemeentelijke lasten, overdrachtsbelasting en (tot op heden) de verhuurderheffing vallen hieronder.

Methodische wijzigingen
Indien er door voortschrijdend inzicht methodische wijzigingen in het handboek worden doorgevoerd,  hebben deze effect op de waarde van het bezit. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de afschaffing van de verhuurderheffing als gevolg van een wetswijziging die aanstaande is.

Wijziging bezitsgegevens
Indien er binnen een jaar bezitsgegevens wijzigen, heeft dit effect op de markt- en beleidswaarde. De WOZ-waarde wijzigt op inzicht van de gemeente vrijwel ieder jaar. Andere gegevens als WWS-punten, oppervlakte en contracthuur wijzigen vaak als gevolg van een ingreep. De komende jaren is er een grote investeringsopgave waarbij in veel gevallen bezitsgegevens zullen wijzigen. Tip: Om vermogenseffecten in een investeringsbesluit inzichtelijke te maken kunt u Trace Investering gebruiken. Uiteraard zijn er zaken die voor een waardeverloop van de beleidswaarde zorgen, na bijvoorbeeld een ingreep. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door aanpassingen van de streefhuur.

Wijziging door taxatie
In het geval van een full taxatie zal de taxateur vrijheidsgraden opvoeren in de taxatie. Deze veroorzaken een waardeverloop. Veel gebruikte vrijheidsgraden zijn de disconteringsvoet, markthuur, leegwaarde en de exit yield.

Het waardeverloop in Trace Waardering
Het volledige waarde verloop wordt automatische berekend en gepresenteerd in Trace Waardering. Onze klanten besparen hiermee gemiddeld twee tot vier dagen werk. Daarbij komt dat u verschillende invalshoeken voor het waardeverloop kunt kiezen. Als input voor overleg met de taxateur kunt u een waardeverloop tussen basis- en full waardering binnen het betreffende jaar uitdraaien. Hiermee heeft u helder in beeld wat het effect van de full taxatie is waarmee u gericht vragen kunt stellen aan uw taxateur.

Voor de accountantscontrole kunt u een certificeert waardeverloop voor de marktwaarde en beleidswaarde apart uitdraaien. Hiermee heeft u een overzichtelijke en gecertificeerde onderbouwing van het waardeverloop tussen twee jaren wat niet alleen u maar ook uw accountant tijdwinst oplevert. Tot slot is het mogelijk het waardeverloop voor DAEB en niet-DAEB vastgoed apart inzichtelijk te maken.

Benieuwd naar alle voordelen van Trace Waardering? Volg het webinar “Efficiënt marktwaardeproces” op dinsdag 1 november 10:00 uur.

Het webinar is gratis maar zeer waardevol! U kunt zich hier direct aanmelden.

Bron: Aareon, Foto: Aareon