Naris: ‘Bijdragen aan een beter beheerste organisatie’

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De wereld van woningcorporaties is sterk aan trends en ontwikkelingen onderhevig. Veranderende wet- en regelgeving vragen steeds meer van corporaties. Hoe spelen corporaties hier goed op in, en zorgt de corporatie ervoor ‘in control’ te zijn? Naris is één van de exposanten op 27 september tijdens CorporatiePlein, en wij spraken hier alvast over met Alexander van Dijk.

De wereld verandert continu, begint Alexander. “Corporaties spelen in op trends en ontwikkelingen door hier op te reageren, anticiperen en risico’s te nemen of te accepteren. Ieder besluit, wijziging in compliance en audit bevindingen brengen risico’s met zich mee. Binnen organisaties is veel informatie en kennis beschikbaar over deze risico’s. Door het digitaal vastleggen risico’s en deze informatie juist te interpreteren draagt de corporatie bij aan een beter beheersbare organisatie.”

Governance, Risk, Audit en Compliance
“In organisaties houden afdelingen zich bezig met de juiste omgang van Governance, Risk en Compliance,” gaat Alexander verder. “Vaak worden deze onderdelen niet integraal aangestuurd. Deze onderdelen zijn juist productiever als wordt samengewerkt, en Governance, Risk, Audit en Compliance gebundeld worden. Daar kan op een eenvoudige wijze invulling aan worden gegeven middels het Three Lines of Defence-model. Eigenlijk is elke corporatie – bewust of onbewust – op deze manier ingericht. Door best practices op het gebied van risicomanagement, Audit en Compliance op een juiste manier binnen het Three Lines of Defence te positioneren helpen Naris corporaties beter in control te zijn.”

“Uit ervaring blijkt dat het voor auditors een tijdrovende klus is om audits en interne controles op te stellen. Door het delen en gebruiken van corporatie brede standaarden kan veel tijd worden bespaard. Hierdoor is de corporatie sneller in staat om te zien of de beheersmaatregelen daadwerkelijk en op een juiste manier worden uitgevoerd.”

Tweede en derde lijn
Als laatste ziet Alexander dat kleinere corporaties – minder dan 2.500 vhe – steeds meer zoekende zijn om de controlfunctie onafhankelijk en op een efficiënte wijze binnen de organisatie te positioneren. “De onafhankelijke controlfunctie heeft inmiddels zijn positie ingenomen. Op welke manier kunnen audits of interne controles vervolgens op een onafhankelijke manier worden beoordeeld wanneer de auditor een dubbele pet op heeft? Met Naris Audit worden auditformats gestandaardiseerd waardoor het uitvoeren van audits en interne controlewerkzaamheden worden geoptimaliseerd en meer tijd overblijft voor andere werkzaamheden.”

Kennissessie risicomanagement en audit
Op CorporatiePlein vertelt Naris meer over integraal risicomanagement en audits. Alexander: “Hoe ver zijn de corporaties anno 2018? En hoe is de corporatie in control? Op de beurs geven we hier onder andere een kennissessie over, waarin wij vertellen over de integrale aanpak van risicomanagement en audit, gepositioneerd binnen het Three Lines of Defence-model en de PCDA-cyclus. Hiermee kan verantwoording op een efficiënte en effectieve manier worden afgelegd.”

Naris is op CorporatiePlein te vinden op stand 24

Bron: CorporatieMedia | Foto: Naris

Aanmelden voor CorporatiePlein 2018 kan hier. Een plattegrond met alle deelnemende exposanten vind je hier.