Onderzoek uitdagingen investeringsproces woningcorporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties hebben in de komende jaren te maken met een grote investeringsopgave. Deze opgave kent verschillende oorzaken of combinaties hiervan waaronder de verduurzamingsopgave, woningtekort in stedelijk gebied, leegloop in krimpgebieden maar ook sloop/nieuwbouw als gevolg van bevingsschade.

Alle investeringen samen hebben grote invloed op de financiële continuïteit van woningcorporaties op lange termijn.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het uitvoeren van het investeringsproces? Dat heeft Aareon onderzocht en delen wij graag met u!

Belangrijkste conclusies

  • De grootste uitdaging bij het maken van de een investeringsanalyse binnen het investeringsproces van woningcorporaties is het maken van een juiste beoordeling/afweging van een project vanuit zowel maatschappelijk als financieel perspectief.
  • Als voornaamste succesfactoren voor het uitvoeren van het investeringsproces worden grote betrokkenheid en duidelijke verwachtingen van de afdelingen genoemd alsmede een hoog kennisniveau.
  • De verbeterpunten voor de investeringsanalyse binnen het investeringsproces zijn het verbeteren van de gebruikte softwaretools, verbetering van het kennisniveau en de rolverdeling van medewerkers in het proces.
  • De betrokken functies bij het investeringsproces vallen onder Vastgoed en Financiën. Binnen de afdeling Financiën is de controller de meest betrokken functie. Voor de afdeling Vastgoed is dit de assetmanager. Samenwerking tussen afdelingen wordt als goed tot zeer goed beoordeeld.
  • De actualiteit van het investeringsstatuut wordt door een ruime meerderheid als ruim voldoende gekwalificeerd.
  • Onderdelen in het statuut voor verdere actualisatie zijn het vaststellen van het normenkader en het leggen van de relatie tussen het investeringsproces en het opstellen van de meerjarenbegroting.

Rapport opvragen of wilt u meer weten?
Wilt u het rapport graag inzien, heeft u vragen over dit onderzoek of wilt u verder sparren over het investeringsproces? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Aareon heeft in samenwerking met Finance Ideas de tool Trace Investering ontwikkeld. Hierin kunt u uitganspunten uit uw investeringsstatuut vastleggen. Hiermee kunt u met een gecertificeerde rekenkern projectbesluiten nemen als onderdeel van uw investeringsproces.

Bron: Aareon, Foto: Aareon