Rutger Horbach (Woonbron): ICT-huishouding zo klaar mogelijk houden in deze snel veranderende wereld

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Gebruik van de cloud door woningcorporaties is anno 2022 al aardig ingeburgerd. Maar waar eerst het overzetten van enkele applicaties naar de cloud de norm was, kiezen steeds meer organisaties ervoor hun hele ICT-huishouding buiten de deur te zetten. Zo koos Woonbron – verantwoordelijk voor zo’n 45.000 vhe in Zuid-Holland – onlangs voor de stap naar Azure. Waarom maakt de corporatie deze stap en welk voordeel levert dit op? CorporatieGids Magazine sprak erover met Informatiemanager Rutger Horbach.

De kern van cloudgebruik gaat verder dan enkel plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken, begint Rutger het gesprek. “Het houdt ook het gebruikmaken van schaalbaarheid, security, flexibiliteit en meeliften op de ontwikkelingen van reuzen zoals Microsoft in. Ik denk dat daarbij de meeste waarde ligt bij de public cloud, waarbij je gebruikmaakt van een gedeelde, online infrastructuur. Je neemt een dienst af die doorontwikkeld wordt en die voor meerdere doeleinden kan worden ingezet. Hierdoor maak je gebruik van de kracht van grotere IT-bedrijven en blijft dit betaalbaar.”

Toekomstbestendig
De cloud is tegenwoordig onmisbaar geworden voor een toekomstbestendige corporatie, vervolgt Rutger: “We willen allemaal steeds meer plaats- en tijdonafhankelijk werken. Dit konden we uiteraard ook al met onze oude Citrix-omgeving, alleen hadden we hiervoor aardig wat servers en specialistische kennis nodig. Hierdoor was dit voor ons niet erg schaalbaar. Tijdens de coronapandemie merkten we hoe belangrijk schaalbaarheid is. Met deze stap naar Azure hebben wij onze hele IT-infrastructuur inclusief de werkplekken uitbesteed, waardoor we voor Woonbron een volledige cloudbased moderne werkplek kunnen introduceren.”

Beschikbaarheid en security
Naast schaalbaarheid en altijd en overal kunnen werken, biedt de cloud verschillende andere voordelen volgens Rutger: “Denk bijvoorbeeld aan security. Zeker gezien de hoeveelheid datalekken en ransomware-aanvallen de laatste tijd, is dat geen overbodige luxe. De cloud heeft betere beveiliging die continu wordt bijgehouden en altijd up-to-date is. Daarnaast zal de beschikbaarheid groter zijn – een Citrix-storing kon de gehele bedrijfsvoering platleggen, dat risico is bij Azure minder groot – en kunnen we beter samenwerken. Applicaties zoals Teams en SharePoint zijn bijna onmisbaar geworden voor corporaties, en met deze stap beschikken we hier te allen tijde over.”

Van beheer naar regie
Woonbron was van oudsher een corporatie met een stevige eigen IT-afdeling en een in huis architectuur. “Bijna drie jaar geleden is besloten om onze IT-afdeling te veranderen van een beheerorganisatie naar een regie-organisatie,” blikt Rutger terug. “De stevige eigen IT-afdeling is hiermee ook gehalveerd, we gaan steeds meer gebruikmaken van bestaande standaarden in plaats van maatwerk. Door het uitbesteden van de IT-infrastructuur, hebben we ook minder eigen personeel met specialistische Azure-kennis nodig. Daarnaast verandert de scope van onze afdeling ten opzichte van alles in eigen beheer. Door meer de regie te voeren, zorgen we dat we een business partner kunnen zijn die kan helpen en innoveren.”

Schone lei
“Voor de migratie hebben we van tevoren afgesproken dat we alles opnieuw zouden installeren, dus geen lift and shift. We hebben er ook voor gekozen om alles op de meeste recente Windows-versie te zetten. Hierdoor zijn we meteen helemaal bij qua updates, en zijn we eventueel verkeerd of onvolledig geïnstalleerde onderdelen kwijtgeraakt. Woonbron begint hiermee dus echt met een schone lei op de meest recente technieken.”

Praten tussen systemen
Gebruikmaken van de cloud betekent niet dat het aan elkaar knopen van systemen lastiger wordt, legt Rutger uit: “In ons on premise landschap maakten we gebruik van de DataRotonde en dat is in de Azure-cloud niet anders. De DataRotonde heeft de migratie van het applicatielandschap en haar koppelingen naar de cloud vereenvoudigd. De koppelingen tussen de systemen die al liepen – bijvoorbeeld die tussen ons ERP-systeem Dynamics Empire en de DataRotonde – zijn direct overgezet naar de cloud. Voor onze partners verandert er daarom niets, die blijven gebruikmaken van dezelfde ingang. Aan de achterkant communiceert de DataRotonde niet meer met ons datacenter, maar met Azure.”

“Voor de paar koppelingen die buiten de DataRotonde om liepen, moesten we soms wel een oplossing vinden. Zo maakt Azure gebruik van andere technieken waardoor koppelingen anders moeten lopen. Inmiddels hebben wij deze allemaal omgezet naar de in Azure beschikbare standaarden.”

Beveiliging uitbesteed
“Veiligheid van onze gegevens, systemen, processen en beschikbaarheid is daarbij iets wat hoog op de agenda staat,” benadrukt Rutger. “Wij zijn ervan overtuigd dat we nu een betere beveiliging hebben dan in de oude situatie. Met de herstructurering van de afdeling en het outsourcen van onze IT-dienstverlening hebben we ook onze security uitbesteed. Hiermee hebben we een professionele partij aan boord die meekijkt naar de huidige veranderingen die we doorvoeren. Ze geven gevraagd – en ongevraagd – advies en sturen bij waar dat nodig is. We zijn nu met de laatste loodjes bezig waarna de hele omgeving door hen geaudit zal worden.”

Klaar voor de toekomst
Met de transitie naar de cloud is Woonbron klaar voor de toekomst, sluit Rutger af: “Maar we zijn er nog niet. We hebben nog een aantal applicaties in Azure draaien die we kunnen ‘versaasen’. Hierdoor zal het aantal servers naar beneden kunnen. Ook hebben we nog enkele maatwerkapplicaties die we nu op een server hebben draaien, die overgezet kunnen worden naar de cloud. Verder gaan we kijken wat we nog meer uit het Power Platform van Azure kunnen halen en zijn er wellicht nog andere diensten die interessant zijn om in te zetten. Met alles wat er binnen Azure beschikbaar is, kunnen we blijven innoveren en onze business zoveel mogelijk ondersteunen om hun bedrijfsdoelstellingen te halen. Want klaar zijn in deze snel veranderende wereld? Dat ben je nooit.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Jan van der Ploeg