'Software: At Your Service!'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Software moet werken en moet doen wat je ervan verwacht, net als water uit de kraan en stroom uit het stopcontact! Hoe kan het dat het toch vaak fout lijkt te gaan met automatisering en software?

Huidige situatie
Op dit moment zijn veel woningcorporaties bezig met het rationaliseren van het applicatielandschap. Men heeft namelijk vaak het gevoel dat er teveel applicaties in gebruik zijn en dat het onderhoud ervan (te)veel geld kost. De applicatielandschappen zijn omvangrijk, complex en soms ondoorgrondelijk. Niet zelden is het applicatielandschap door de jaren heen vertroebeld en uitgedijd door overnames, aankopen en/of fusies. Het gevolg hiervan is vaak dat niemand meer weet wat alle applicaties precies doen. Het ERP-pakket kent men wel maar daaromheen en daarnaast is er soms een breiwerk van (deels zelfontwikkelde) applicaties voor allerlei doeleinden en een veelheid aan technologie en programmeertalen. Een gevolg hiervan is dat de kosten van het onderhoud en beheer enorm zijn toegenomen.

Hoe is dat zo gekomen?
Als gevolg van de ontwikkelingen en innovatie in informatietechnologie, is er bij organisaties een veelheid ontstaan aan netwerksystemen en applicaties. Vaak hebben deze ontwikkelingen ertoe geleid dat het aantal in gebruik zijnde applicaties is toegenomen zonder dat is gekeken waar applicaties overbodig zijn geworden of dusdanig verouderd, dat overwogen moet worden om de stekker eruit te trekken. Dit heeft ertoe geleid dat de hoeveelheid applicaties en functionaliteiten in relatie tot de bedrijfsprocessen die zij ondersteunen en de samenhang ertussen enorm complex is geworden.

Omdat het applicatielandschap de ruggengraat vormt van iedere organisatie – zonder het applicatielandschap zouden bedrijfsprocessen immers moeizaam verlopen of simpelweg eindigen – is rationalisatie nodig om te komen tot een stabiel en gestandaardiseerd landschap. Een dergelijke omgeving vormt de basis voor wendbaarheid en slagvaardigheid, waardoor aanpassingen en uitbreidingen makkelijker te realiseren zijn. Daarnaast biedt het organisaties de mogelijkheid om snel en flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en vernieuwde wet- en regelgeving.

Rationalisatie van het applicatielandschap houdt in dat je door harmonisatie, consolidatie, standaardisatie en integratie van alle bestaande applicaties een overzichtelijke situatie realiseert. Een beperkt en overzichtelijke set samenhangende applicaties. De omgeving is dan beter te beheren en te exploiteren Dit houdt onder andere in:

  • een betere afstemming van bestaande applicaties op de informatiebehoefte en de bedrijfsprocessen;
  • een uitfasering van gedateerde en/of overbodig geworden applicaties;
  • een keuzes voor nieuw aan te schaffen applicaties en systemen.

Kortweg komt rationalisatie van het applicatielandschap neer op het structureren en managen van de grote diversiteit aan applicaties die in gebruik zijn, en in de toekomst nodig zijn, om de bedrijfsprocessen in een organisatie (optimaler) te ondersteunen.

Droombeeld
Hoe fijn zou het zijn als je die bedrijfsapplicaties/ apps/functionaliteiten kiest die echt nodig zijn en deze op jouw device (laptop, smartphone etc.) kunt zetten. Zoals we ook privé doen op onze smartphones. In het recente verleden noemden we dat ook wel een product/dienst-catalogus: kies de producten/diensten die je wilt en betaal voor het gebruik. Tegenwoordig heet dit de Enterprise App Store.

Achtergrond Enterprise App Store 
De Enterprise App Store verbindt vraag & aanbod in de zakelijke app markt. Het ambitieniveau van de EAS is om de verzamelplek van ervaringen met apps te worden in specifieke segmenten zoals overheid, zorg en ook woningcorporaties. En ervaringen met apps in specifieke bedrijfsprocessen zoals service, verhuur, verkoop en reparatie. Zoveel mogelijk vanuit de context van de ICT-infrastructuur in termen van het applicatie ‘landschap’ en IT en communicatie-infrastructuur bij de eindgebruiker.

Een interessant fenomeen, te meer omdat de appstore van Apple ook is gestart als mobiele app store en vervolgens is uitgebreid naar andere vormen van apps.

Organisaties, dus ook woningcorporaties worstelen wel met de vertaalslag naar hun eigen applicatielandschap. Vragen die er zijn:

  • Op welke wijze dien je rekening te houden met de context van bestaande ICT en processen?
  • Waar moet je zijn voor specifieke vragen rondom ‘verappificering’ van je organisatie? Waar beleg je dit?
  • Hoe kom je nu bij de antwoorden die er zijn op de vragen over enterprise apps?
  • Welke organisatie, intern dan wel extern, is hier nu mee bezig?
  • Hoe komen we tot een overzichtelijk, beheersbaar, betaalbaar en gebruiksvriendelijk applicatielandschap?

Informatiemanagement bij woningcorporaties
Informatiemanagement is het vakgebied dat deze vraagstukken bedient. Het behelst het voortdurend optimaliseren van de vraag vanuit de gebruikers organisatie (in termen van functionaliteit) en vanuit het management (informatie) enerzijds versus de systemen en de mogelijkheden anderzijds.

Bekijk je dat op strategisch niveau dan verbind je je doelen van de organisatie effectief naar een planmatige I&A-ontwikkeling op weg naar een passend applicatielandschap. Strategisch informatiemanagement noemen we dat bij Andersom. Naast dienstverlening en organisatieontwikkeling is informatiemanagement één van de thema’s waar we voor uw organisatie graag als professioneel en ervaren gesprekspartner optreden.

Nieuwsgierig naar ‘Software uit de muur’, naar de stand van zaken of heb je behoefte aan een klankbord op dit thema? Laat het ons weten, we gaan graag met je in gesprek om inzichten te delen.

Bron: Andersom

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Andersom te bekijken