Tim Timmerman (Previder): ICT-omgeving flexibeler maken door outsourcing naar de cloud

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties maken de afgelopen jaren steeds vaker de stap naar de cloud, met ongeveer een derde van de corporaties die op deze manier haar ICT buiten de deur heeft gezet. Wat zijn echter de uitdagingen voor corporaties die deze stap maken, en wat valt er te leren van andere sectoren? CorporatieGids.nl ging in gesprek met Tim Timmerman, directeur bij cloudspecialist Previder.

Begin dit jaar maakte Previder haar debuut in de tiende editie van CorporatieGids. ‘’We zijn al sinds 2006 werkzaam in de sector – eerder onder de naam Lesscher IT – en zijn actief als outsourcingspartner bij verschillende corporaties in Oost-Nederland, zoals De Woonplaats, Welbions en Veluwonen,” stelt Tim zijn bedrijf voor. ‘’We proberen ons te onderscheiden met onze ‘Twentse nuchterheid’: IT moet het gewoon doen, en daarbij hoort een persoonlijke aanpak. Naast deze roots hebben we de ambitie om uit te breiden naar de rest van het land, en openen wij in de loop van dit jaar een tweede vestiging in Vianen. De essentie daarbij is goede samenwerking, zowel voor innovatie als slimme en efficiënte dienstverlening.”

Grootste uitdaging
Op de vraag wat anno 2019 de belangrijkste uitdagingen zijn bij woningcorporaties omtrent ICT, vertelt Tim: “Je ziet dat data steeds belangrijker worden. Deze bieden mogelijkheden om slimmer te werken en processen te automatiseren, waardoor meer ruimte vrijkomt voor andere waardevolle zaken. Echter leidt de toenemende datastroom ook tot andere uitdagingen zoals databeveiliging. De grootste uitdaging is dan ook: hoe houd je enerzijds grip op alle data en kun je tegelijkertijd hier maximaal van profiteren.”

Het dilemma
Het dilemma wat je zelf oppakt of uitbesteedt noemt Tim een tweede uitdaging: “Door alle ontwikkelingen rondom digitalisering is ICT steeds belangrijker geworden. Dit betekent dat ICT meer aandacht vraagt van woningcorporaties, terwijl het niet tot de kerntaak behoort. Bovendien is de afhankelijkheid van ICT alleen maar groter geworden. De vraag geldt dan ook: wat pak je zelf op en wat laat je over aan specialisten en experts?” Omdat ICT hetgeen is wat hét verschil maakt bij woningcorporaties, is het gebruik van de cloud essentieel, aldus Tim. “Het maakt tevreden huurders, hogere kwaliteit, effectieve communicatie en innovatie mogelijk.

Standaard
Naast de corporatiesector is Previder ook actief in andere sectoren als outsourcingspartner. Op de vraag wat corporaties onderscheidt van andere bedrijven, vertelt Tim: “Ik merk dat woningcorporaties vaak hun outsourcing ‘standaard’ willen inrichten. Logisch omdat ze voor een groot gedeelte dezelfde processen en dienstverlening hebben. Daarbij hebben ze huurders als klant, waardoor ICT erg gericht is op de dienstverlening. Een IT-partner kan daarom goed als single point of contact fungeren.”

Beweging naar de cloud
“De beweging naar de cloud gaat bij de ene corporatie sneller dan bij de andere,” gaat Tim verder op de vraag hoe het gesteld is met de beweging naar de cloud. “Dit heeft vaak ook te maken met de omvang van de organisatie. Kleinere corporaties zijn eerder geneigd om de ICT uit te besteden en zich te focussen op haar kerntaken. In het algemeen loopt de corporatiesector nog achter op het gebruik van de cloud. De reden die daarvoor vaak gegeven wordt, is dat applicatieleveranciers hun diensten nog niet uit de cloud kunnen leveren. Innovaties als onze Werkplek 365 nemen dat argument weg, omdat applicaties zo overal toegankelijk worden. Voor corporaties die digitale stappen willen zetten zijn dit soort oplossingen pure noodzaak.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Previder