Transitie naar de cloud? Dit zijn de trends

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De transitie naar de cloud is op dit moment hét onderwerp voor veel woningcorporaties. De overgang naar de cloud voelt niet langer als optie, maar eerder als noodzaak. De cloud staat dan ook centraal in discussies en strategieën van veel organisaties.

Van het "verSaaSen" van applicaties tot het kiezen van een leverancier en het meenemen van de organisatie. Er zijn veel strategische keuzes die genomen moeten worden. Daarom vertelt onze collega en interim I&A manager Danny van Irsel je in dit blog over de trends die op dit moment spelen. Zodat je precies weet waar je je op moet richten als je nu bezig bent met de transitie naar de cloud.

Standaard wordt de norm
“De eerste trend die ik zie in de transitie naar de cloud is het standaardiseren van het applicatielandschap. Waar voorheen nog werd gekozen voor een exotisch softwarepakket of minder bekende leverancier, zie je dat woningcorporaties nu bewustere keuzes maken in het gebruik en aan elkaar koppelen van applicaties. Ze kiezen voor applicaties die voldoen aan de basis die ze eerder hebben gekozen, zoals Microsoft Azure. Pakketen waar je zonder maatwerk processen kunt borgen en doorlopen, worden de norm. Zodat woningcorporaties zich meer kunnen richten op hun kerntaken.

Door je als organisatie te confirmeren aan een standaard platform, zoals een Microsoft Azure, heb je al een deel van de basis gelegd. Het grote voordeel is dat het niet alleen een reeks tools en diensten biedt waar medewerkers al bekend mee zijn, het is ook een veilige en betrouwbare omgeving voor datamanagement. Zo sorteer je al voor op de toekomst; die van datagedreven werken.”

‘Best of breed’ versus totaaloplossing
“Kiezen voor standaardiseren betekent ook kiezen voor een leverancier. Of meerdere leveranciers. Op dit moment is er een verschuiving gaande naar het ‘best of breed’ principe. Organisaties selecteren steeds vaker individuele software- of service-oplossingen voor specifieke taken of behoeften. In plaats van zich te binden aan één enkele leverancier voor al hun IT-eisen.

?Deze aanpak biedt flexibiliteit, maar vereist wel zorgvuldige integratie om ervoor te zorgen dat alle systemen effectief met elkaar kunnen communiceren. Daarom is het belangrijk om bij het ‘best of breed’ principe te kijken naar de mogelijkheden van zo veel mogelijk standaard koppelingen en best practices.”

Data voor derden
“De laatste trend is de manier waarop we naar data kijken. Waar voorheen alles draaide om interne data, gaat het nu steeds meer om data die wordt gedeeld met ketenpartners, aannemers, huurders. Het 360 graden klantbeeld wil je toegankelijk maken voor huurders. Zodat zij online een totaalbeeld krijgen van de eigen gegevens, de gegevens van de woning én de contactmomenten. Onderhoudsopdrachten wil je kunnen delen met ketenpartners, ook met de kleine onderaannemers, ook in de weekenden en buiten kantooruren. En zij moeten de opdrachtenweer gemakkelijk kunnen oppakken en verwerken.

Deze processen roepen belangrijke vragen op, zoals hoe je deze gegevens organiseert. En welke processen er nodig zijn om ze effectief te beheren. Dit betekent niet dat je alle gegevens direct in de cloud moet zetten. Maar wel dat je kiest voor een bepaald platform gekozen structuur. Kortom, om de transitie naar de cloud soepel te laten verlopen, zijn er een aantal aandachtspunten die je goed in de gaten moet houden. Zodat je precies weet wat voor impact het heeft op jouw organisatie.”

Nieuwsgierig geworden hoe de toekomst van de cloud eruit komt te zien? Hou dan onze website in de gaten. Binnenkort vertellen we je hier meer over.

Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse