Trick or Treat: AI in Cybersecurity

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In zowel de vastgoed- als de software branche zitten we middenin een digitale stroomversnelling Als medewerker bij een woningcorporatie of commercieel vastgoedorganisatie merk je waarschijnlijk dat je steeds vaker te maken krijgt met geavanceerde technologieën. Een daarvan, die zowel kansen als uitdagingen biedt, is kunstmatige intelligentie (AI). Bij Zig vinden we het cruciaal om de ins en outs van deze technologie te begrijpen, zodat we de juiste keuzes kunnen maken.

De ’tricks’ van AI
Eerst het minder rooskleurige nieuws. De opkomst van generatieve AI, zoals ChatGPT, heeft de deur geopend voor enkele sluwe trucjes. Dankzij deze technologie is het voor kwaadwillenden makkelijker geworden om geloofwaardige phishingmails te maken of malware te ontwerpen. Stel je voor: je ontvangt een mail die eruitziet alsof deze van een vertrouwde collega komt, maar het is eigenlijk een poging om toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie.

De ’treats’ van AI
Gelukkig zijn er ook ’treats’. AI is niet alleen een instrument dat door hackers kan worden gebruikt. Het heeft namelijk het ongekende potentieel om ons te helpen in de strijd tegen cyberdreigingen. AI kan patronen herkennen in grote datasets en snel reageren op afwijkende gegevens of activiteiten. Dit betekent dat systemen die gebruikmaken van AI, ongewone of verdachte activiteiten in een netwerk kunnen detecteren lang voordat een menselijk oog er een blik op heeft geworpen.

Trick or Treat?
Dus, is AI een trick of een treat als het gaat om cybersecurity in de vastgoedsector? Het eerlijke antwoord is: beide. Terwijl het kansen biedt om digitale omgevingen beter te beveiligen en te monitoren, brengt het ook nieuwe risico’s met zich mee die we moeten begrijpen en beheren.

Het is essentieel om te blijven leren en jezelf te informeren over de laatste ontwikkelingen. Zoals bij elk hulpmiddel, is het de manier waarop je het gebruikt die het verschil maakt. Bij Zig streven we ernaar om voorop te lopen en jou van de juiste kennis te voorzien, zodat je de kracht van AI kunt benutten, terwijl je alert blijft op de mogelijke gevaren.

Blijf kritisch en bewust
AI is een krachtige tool met zowel een schaduwzijde als een lichte kant. Voor iedereen in de vastgoedwereld is het essentieel om zich bewust te zijn van zowel de risico’s als de voordelen. Door kritisch te blijven en je kennis up-to-date te houden, kun je met vertrouwen navigeren in het digitale landschap. Bij Zig zijn we er niet alleen om je te begeleiden, maar ook om samen de digitale uitdagingen aan te gaan.

Bron: Zig, Foto: Zig