Vastware: Data ordenen vanuit het één bron principe

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Datakwaliteit is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geweest bij woningcorporaties. Hoe zorg je ervoor dat gegevens actueel zijn voor bijvoorbeeld een MJOP? Vastware vertelt hier op 26 september meer over tijdens CorporatiePlein, en wij spraken vooraf de beurs alvast met directeur Walter Scheffers.

Volgens Walter zijn datakwaliteit en efficiency de twee uitgangspunten voor corporaties om de meerjaren onderhoudsbegrotingen te digitaliseren en optimaliseren. “Datakwaliteit vereist dat alle betrokken partijen met dezelfde gegevens werken, het één bron principe. Zeker nu er een trend zichtbaar is waarbij veel partijen bij het werkproces Meerjaren Onderhoud betrokken zijn. Het is volstrekt onwerkbaar en oncontroleerbaar als gegevens zich op meerdere plaatsen bevinden.”

Één bron principe
Vastware levert software voor corporaties om hen daarbij te ondersteunen: “Wij werken vanuit één centrale database waarin gegevens actueel zijn en blijven. Dit levert efficiencyvoordeel op omdat er geen apart werkproces nodig is om gegevens te verzamelen en beheren. Er worden namelijk geen bestanden uitgewisseld voor conditiemetingen of MJOP’s. Een vereiste daarbij is een uitgebreid autorisatie-mechanisme. Alle betrokken partijen krijgen alleen de rechten die voor hen van belang zijn. Een ander belangrijk voordeel is dat het niet mogelijk is dat gegevens onbedoeld of ongewenst op verkeerde plekken terecht komen.

Resultaat Gericht Samenwerken
“We hebben belangrijke stappen gezet als het gaat om resultaatgericht samenwerken (RGS),” vertelt Walter. “Deze trend vereist nauwe samenwerking tussen corporaties en toeleveranciers. Dat geldt dus ook als het gaat om het uitvoeren van conditiemetingen en het opstellen van onderhoudsplannen. Veel gegevens worden daarbij gedeeld. Vanuit Vastware is veel aandacht besteed aan het werkproces RGS. Overeengekomen taakverdelingen worden vertaald naar autorisaties binnen Vastware, met als resultaat dat alle betrokkenen binnen Vastware alleen de gegevens kunnen muteren die voor hen relevant zijn.”

BIM Standaard
“Daarnaast hebben wij afgelopen jaar een BIM-standaard ontwikkeld in samenwerking met PVM, Vabi en Raderadvies. Deze standaard wordt bij verschillende corporaties geïmplementeerd en daar vertellen wij tijdens CorporatiePlein graag meer over.”

Vastware is op CorporatiePlein te vinden op stand 26

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Vastware