Vastware: Goed onderbouwde besluitvorming in het onderhoudsproces mogelijk maken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Eén van de belangrijkste processen bij woningcorporaties is het planmatig onderhoudsproces. Jaarlijks gaan hier miljarden rond, waardoor goede onderbouwingen en soepele processtappen onmisbaar zijn. Hoe regel je dit echter in en wat vraagt dat van je softwaresystemen? Vastware vertelt er op 14 september meer over tijdens CorporatiePlein, en wij spraken voorafgaand aan de beurs alvast met directeur Walter Scheffers

Wat staat centraal op jullie stand op CorporatiePlein 2023?
Het goed kunnen onderbouwen van exploitatiebeslissingen op korte, middellange en lange termijn vereist een totaaloverzicht: de integrale meerjaren onderhoudsplanning, de iMOP.

Sectorbreed praten we over een instandhoudingsbudget van meer dan zeven miljard euro op jaarbasis. Niet verwonderlijk dan ook dat het management van woningcorporaties aangeeft gericht op deze kosten te willen sturen.

Integraal betekent dat niet alleen bouwkundige onderhoudsmaatregelen, maar ook instandhoudingsinvesteringen, contracten, interieur- of woninggebonden onderhoud en zelfs het niet-planmatig onderhoud in de integrale meerjaren onderhoudsplanning worden opgenomen. De reden is dat al deze onderhoudssoorten elkaar beïnvloeden en dus niet los van elkaar kunnen worden gezien. Alleen dan is goede besluitvorming mogelijk.

Daarnaast krijgt de sector in de komende jaren met een enorme verduurzamingsopgave te maken. De invloed hiervan op het planmatig onderhoud is overduidelijk. Belangrijk is echter ook dat je – door verduurzaming in de iMOP op te nemen – de juiste investeringsmomenten kunt vaststellen. Daarbij zal naar verwachting een gedeelte van deze investeringen vanuit het planmatig onderhoud kunnen worden gefinancierd.

Samenwerken
Het opstellen van een iMOP betekent samenwerken. Diverse interne medewerkers, maar ook externe partijen als inspectiebureaus en RGS-partners zijn erbij betrokken. Dit stelt hoge eisen aan de ondersteunende software. Vastware werkt met één centrale database zodat alle betrokkenen altijd met dezelfde informatie werken, gegevens altijd actueel zijn en er geen synchronisatieproblemen kunnen optreden. Gebruikers moeten dan wel kunnen worden geautoriseerd voor specifieke taken of gegevens.

Vastware ondersteunt een beleidsmatige aanpak. Alle gebruikers hanteren dezelfde uitgangspunten waardoor resultaten objectief en niet persoonsafhankelijk zijn. Ook kent Vastware een strikte controle bij gegevensinvoer en -import. Dat resulteert in hoge datakwaliteit.

Middels koppelingen met vele softwaresystemen worden gegevens onderling geautomatiseerd uitgewisseld. Complexen met vhe´s worden vanuit diverse ERP-systemen ingelezen. De iMOP wordt aangeboden aan software voor financiële vastgoedsturing zoals SAM/WALS, PARM, en Treasury. Daaruit voorkomende strategische keuzes worden weer in de iMOP verwerkt. Het goedgekeurde taakstellend jaarbudget wordt naar het in gebruik zijnde ERP-systeem overgezet.

Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
Met behulp van Vastware wordt de transitie van een traditionele MJOP naar een integrale meerjaren onderhoudsplanning mogelijk. De uiterst ervaren Vastware-consultants ondersteunen u bij de initiële implementatie of optimalisatie van de huidige inrichting. Op onze stand worden bezoekers geïnformeerd over de mogelijkheden.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
Corporaties worden pas echt geholpen door goed onderbouwde besluitvorming mogelijk te maken, met als resultaat de meest optimale inzet van beperkt beschikbare financiële middelen. Daarbij zal Vastware u ondersteunen.

Vastware is op CorporatiePlein te vinden op stand 22.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Vastware