Vesteda: Testen op afstand

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vesteda heeft gekozen voor het nieuwe ERP systeem Tobias van Aareon. TestMonitor is betrokken om de gehele teststrategie en het testmanagement te organiseren. 

Vesteda
Vesteda is een Nederlandse woningbelegger die zich voornamelijk richt op het midden huursegment. Vesteda belegt gelden van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Per 30 juni 2019 had Vesteda in totaal €7,9 miljard belegd in Nederlands residentieel vastgoed. De verhuur portefeuille omvatte circa 28.000 woningen. Deze woningen liggen hoofdzakelijk in economische sterke gebieden en grootstedelijke regio’s.

Aareon
Aareon is een gevestigde softwareleverancier in de vastgoedmarkt en bestaat al meer dan 60 jaar. Niet alleen kent Aareon de markt van haver tot gort, Aareon heeft ook een zeer brede basis en heeft ongeveer 1.500 mensen in dienst op 37 locaties in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Scandinavië en Oostenrijk.

TestMonitor
TestMonitor is gespecialiseerd in software testen met online software en consultancy! En dan met name de “fit for business” test. Werkt het? En kun je ermee werken? We maken de cirkel tussen IT, Business en eindgebruikers rond. TestMonitor zit in meer dan 17 landen en begeleidt klanten op locatie en op afstand. 

Vesteda heeft gekozen voor het nieuwe ERP systeem Tobias AX van Aareon. Daarnaast is TestMonitor betrokken om de gehele teststrategie en het testmanagement te organiseren. Vorig jaar waren de testtrajecten “traditioneel” opgezet met een expert van TestMonitor op locatie tijdens de testdagen, maar door de gedwongen situatie om vanuit huis te werken, kon ook in Nederland ons internationale concept worden toegepast: Online Testmanagement. 

Online Testmanagement, maar dan écht online
Nu roepen wij al jaren dat het ontwerpen van je hele teststructuur prima op afstand gemaakt kan worden. Met de juiste technieken en methoden leveren onze experts binnen no-time een goed ontwerp aan. Met online samenwerking kunnen deze ontwerpen worden geoptimaliseerd en verfijnd naar specifieke klantwensen. Parallel aan het ontwerp vinden de afstemmingen plaats over de planning. Je hebt in een ideale situatie niet alleen testers van Vesteda nodig, maar ook een consultant van Aareon die bij acute vragen direct kan ondersteunen. Het puzzelen met beschikbaarheid, volgordelijkheid en afhankelijkheid van de uit te voeren testen, verantwoordelijkheden, etc. is online niet anders dan offline. 

Nadat de ontwerpen en de planning zijn ingericht in TestMonitor kan de daadwerkelijke testuitvoering beginnen. Afhankelijk van de complexiteit van het te testen systeem en de hoeveelheid testers is aanwezigheid soms noodzakelijk. Bij onze internationale klanten hebben we voor deze uitzonderingsdagen een aanspreekpunt die vanuit de eigen organisatie sturing geeft. In eigen land wordt nog vaak verwacht dat onze testcoördinator van de bijvoorbeeld 20 testdagen hij/zij ook alle 20 dagen aanwezig is. In welke vorm er ook wordt gestuurd, met name het analyseren van de testresultaten en omzetten naar issues in samenspraak met alle stakeholders vraagt strakke communicatie. Maar met een “noodgedwongen” thuiswerken en een deadline van het project in zicht vraagt om een nog betere samenwerking tussen Vesteda, Aareon en TestMonitor. Alleen nu veelal op afstand.

Een dagindeling
Voor elke werkgroep is er rond 09:00 een aparte ochtend kick-off waarin de aandachtspunten en doelstellingen van de dag besproken worden. Als er meerdere werkgroepen gepland staan op één testdag vergt dit dus al direct goede coördinatie. Doelstellingen zijn hoog en tijd is essentieel. 

Nadat de ochtend kick-off is afgerond, gaan de remmen los en doet iedereen zijn ding. Wij houden gedetailleerd de voortgang en kwaliteit in de gaten en sturen bij waar nodig. De Aareon consultants helpen bij vragen en de testers doorlopen stap voor stap de testcases. 

Afhankelijk van de behoefte van de werkgroepen worden er dagelijks meerdere standups gehouden, waarin agendapunten besproken worden met betrekking tot:

  • Doelstelling
  • Voortgang
  • Kwaliteit resultaten
  • Bestaande issues
  • Nieuwe issues
  • What’s next

De dag wordt in ieder geval altijd weer afgesloten per werkgroep, ook dit vergt een goede planning en inschatting van de benodigde tijd om af te ronden. Ook als er veel resultaten besproken moeten worden en er meerdere werkgroepen gepland staan, is het essentieel om scherp te blijven bij het omzetten van resultaten. Zijn het nieuwe issues? of bestonden ze al?

Bij Vesteda ziet het ernaar uit dat ondanks de last minute uitdaging, we gezamenlijk de test doelstellingen gaan bereiken.

Bron: TestMonitor, Foto: TestMonitor