Vier praktische voordelen die jouw corporatie behaalt met een securityscan

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In de corporatiewereld is dataveiligheid de afgelopen jaren hoog op de agenda komen te staan. Logisch, alleen al omdat er dagelijks wordt gewerkt met gegevens die gevoelige persoonlijke informatie bevatten. Tijdens CorporatieGids LIVE Online op 02 maart gaf Previder een sessie over een praktisch security framwork dat kan helpen om je IT beter te beveiligen. Een onderdeel van dit framework is de securityscan (ook wel vulnerabilityscan genoemd). In dit blog lees je welke voordelen een securityscan voor jouw corporatie kan geven.

 

Nu er door de coronasituatie veel medewerkers thuis werken – vaak lokaal op een laptop met bijvoorbeeld Office 365 – worden de vragen rond security nog nijpender: hoe zitten de systemen in elkaar, wat staat waar en is alles up-to-date? Als deze vragen je bekend in de oren klinken, kan een professionele securityscan uitkomst bieden. Hier volgen vier voordelen die zo'n scan jouw corporatie oplevert.

 

1. Problemen én prioriteiten duidelijk in beeld

Een securityscan resulteert in een goed geordende lijst van technische kwetsbaarheden in je IT-infrastructuur. Zo weet je direct in hoeverre jouw omgeving security-technisch op orde is. Aan het overzicht van kwetsbaarheden wordt ook een priorisering gekoppeld. Je ziet heel duidelijk waar de echte bedreigingen zitten en welke kwetsbaarheden misschien wat minder urgent zijn. Zo weet je direct in welke volgorde je de geconstateerde problemen moet gaan oplossen.

 

2. Vergeten bedreigingen komen aan het licht

Kwetsbaarheden die door een securityscan worden geïdentificeerd, kunnen heel voor de hand liggend zijn. Denk aan end-of-life software of software die niet goed gepatcht is. Maar het komt bijvoorbeeld ook voor dat een appliance die ooit is geïnstalleerd door een vroegere leverancier nog steeds toegankelijk is via een oud wachtwoord. Ook zulke door de tijd verborgen gevaren komen bij een securityscan aan het licht.

 

3. Ook al je hardware wordt doorgelicht

Bij het beoordelen van de security van een IT-omgeving wordt de hardware nog weleens over het hoofd gezien. Hoe zit het bijvoorbeeld met die server die een paar jaar terug in dat rack geschroefd is, of die oude netwerkprinter, die ook gewoon wachtwoorden bevat? Een securityscan kijkt ook naar de kwetsbaarheden in je machinepark.

 

4. Herhaling geeft nog meer zekerheid

Een security-quickscan is een uitstekende eerste stap wanneer jouw corporatie serieus werk wil gaan maken van security. In het verlengde ervan kun je ervoor kiezen om je securityscan periodiek te herhalen. Je hebt dan steeds meetbaar in beeld of het aantal kwetsbaarheden in je IT-omgeving stijgt of daalt. Met andere woorden: of je op het gebied van security goed bezig bent. Bovendien kun je – zowel intern als extern – de scanresultaten gebruiken als tastbaar bewijs dat je er alles aan doet om de veiligheid te waarborgen.

 

Maak kennis met onze securityscan

Je kunt als corporatie natuurlijk zelf investeren in een kostbare securityscan-oplossing. Maar je kunt ook Previder als externe specialist inschakelen om een securityscan uit te voeren. Je krijgt dan voor een relatief klein bedrag een goede en objectieve indruk van hoe je netwerkomgeving eraan toe is – inclusief een advies over wat je kunt doen om het veiliger te maken.

 

Wil je kennismaken met de securityscan van Previder? Hier kun je hem aanvragen.

Of bekijk de sessie op CorporatieGids LIVE Online terug: https://www.previder.com/nl/Over-Previder/Actueel/Webinars/art/7373/terugkijken-webinar-voorkom-datalekken-en-cyberaanvallen-met-dit-security-framework

Bron: Previder, Foto: Previder