Zig Websoftware over de zin en onzin van spraakbesturing

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De innovaties vliegen je, soms letterlijk (hallo drone), om de oren. Wat ik me als innovatiemanager bij al die innovaties vaak als eerste afvraag is “waarom”? Waarom is deze technologie in het leven geroepen, waarom moeten we hem gebruiken en voor welke business case is deze technologie de oplossing? Zo ook met spraakbesturing.

Naast telefoonassistenten zoals Siri (iPhone) of Google Assistant (Android) komen er ook steeds meer spraakgestuurde apparaten in huis. Grote bedrijven zijn bezig om hun producten momenteel (vlak voor kerst is cruciaal in Amerika!) te pushen op de markt. Een paar voorbeelden van de grote spelers in de markt:

En dit is nog maar het begin! Andere grote merken, waaronder Samsung en Microsoft, zetten ook vol in op deze technologie. Maar waaróm?

Google’s 4 elementen van goede AI
Onlangs deed Google uit de doeken wat zij zien als de 4 onderdelen van goede artificiële intelligentie (AI):

  1. Conversational/sensory – het kunnen voeren van een gesprek / sensors gebruiken om een conversatie te starten.
  2. Ambient/Multi device – Omringend, op elke moment, elke plaats, met elk device gelijk.
  3. Thoughtfully contextual – Gebruikmaken van meerdere factoren zoals ID, omgeving, tijdstip.
  4. Learn and adapt – Leer van het gedrag en pas je aan aan dat gedrag.

Conversatie is key!
Google noemt conversationele interacties als eerste onderdeel van succesvolle AI. Wat er bij AI en spraakbesturing gebeurt, is dat je de traditionele muis, toetsenbord en beeldscherm “vervangt” door veel de ‘natuurlijkere’ toepassingen van face-to-face gesprekken, namelijk (non-) verbale communicatie. Techniek buigt dan naar onze behoeften in plaats van andersom. En volgens mij ligt precies hierin het antwoord op de “waarom” van spraakbesturing!

Don't bend to technology, bend technology to your needs.

Jason Pontin, editor-in-chief of the MIT Technology Review.

Bovendien denk ik dat spraakgestuurde applicaties passen in de evolutie van hard- en software ontwikkelen. Als muis, toetsenbord en beeldscherm echt verdwijnen, moet er een goed alternatief zijn. En daar ben ik in mijn innovatielab bij Zig druk mee bezig!

Bron: Zig Websoftware

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Zig Websoftware de CorporatieGids 2017 te bekijken