'95% van de beveiligingsincidenten komt door menselijke fouten. Hoe los je dat op?'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Jarenlang was informatiebeveiliging bij management en directies veelal een ondergeschoven kindje. Daarbij komt veel extra werkdruk vanuit overheidswege opgelegde zaken. Toch lijkt de prioriteit nu te verschuiven. Waar de meldplicht datalekken een ommekeer creëerde, onstaat nu ook het besef dat juist medewerkers bewust gemaakt moeten worden.

De prioriteit van woningcorporaties ligt bij hun core business: het verhuren en onderhouden van vastgoed en daarmee een fijne woonomgeving bieden voor hun huurders. Het besef dat het integreren van informatiebeveiliging binnen de bedrijfsprocessen bijdraagt aan het beter en veiliger uitvoeren van deze maatschappelijke taak neemt gelukkig toe.

Met de introductie van de Meldplicht Datalekken begin 2016 én de Algemene Verordening Gegevensbescherming welke per 25 mei 2018 verplicht is, merkt NEH dat dit besef groeit en dat informatiebeveiliging bij woningcorporaties hoger op de agenda is komen te staan. Naast het uitvoeren van Privacy Impact Analyses (PIA’s) en Risico Analyses, als basis voor de te nemen maatregelen, is het evident dat juist uw medewerkers een belangrijke doelgroep zijn bij het adresseren van dit belangrijke thema. Waarom?

Informatiebeveiligingsincidenten zijn aan de orde van de dag, waarbij in 95% van alle gevallen de menselijke factor een grote rol speelt. USB-sticks, sociale media, e-mail, contactformulieren, dataopslag in de cloud, iedereen laat veel informatie achter in de fysieke en digitale wereld. De mate waarin persoonlijke informatie afhandig gemaakt kan worden wordt hierbij zwaar onderschat. 

De training van corporatiemedewerkers
Medewerkers zijn veelal de onbewuste veroorzaker van beveiligingsincidenten en datalekken. Een verkeerde link in een mail of op een website zijn maar zo aangeklikt. Buitenlandse facturen worden uit nieuwsgierigheid toch even geopend, met alle gevolgen vandien.

Daarom is het van belang dat medewerkers worden getraind in bewustwording en worden aangezet tot gedragsverandering. Aan de deelnemers van de training wordt uitgelegd en voorgedaan hoe zij veiliger om kunnen gaan met informatie binnen de organisatie én in hun privésituatie.

Meer informatie
Wilt u weten hoe u de beveiligingsrisico’s bij woningcorporaties kunt verlagen middels security awareness trainingen? Dan heeft NEH voor u een handzaam boekje klaarliggen met praktische beveiligingstips.

Wanneer u uw interesse kenbaar maakt via marketing@nehgroup.com, dan sturen wij u dit boekje toe.

Bron: CorporatieGids 2017

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van NEH Shared Services de CorporatieGids 2017 te bekijken